Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

RSV: A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerni

2015. január 13. | Frissítve: 2016. október 18.

Forrás: babaszoba.hu

Az RSV rövidítés az óriássejtes tüdőmegbetegedést okozó vírus nevét (respiratory syncytial virus) jelöli.

Az RSV

Az RSV rövidítés az óriássejtes tüdőmegbetegedést okozó vírus nevét (respiratory syncytial virus) jelöli. Az RSV a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekeknél. A vírus megvastagítja a kislégutak nyálkahártyáját, vagyis minél kisebbek ezek a légutak - minél kisebb egy baba -, annál súlyosabbak a következmények. Ezen kívül csecsemőknél az RSV a súlyos lefolyású alsó légúti megbetegedések leggyakoribb okozója. Az RSV-fertőzések szezonálisak, általában hidegebb időben következnek be. Hazánkban leggyakrabban novembertől áprilisig fordulnak elő, ráadásul a vírusfertőzést egy szezonon belül többször is el lehet kapni.

Kire jelent különös veszélyt az RSV-fertőzés?

2-3 éves korára az RSV csaknem az összes gyermeket megfertőzi, és legtöbbször a közönséges náthához hasonló tüneteket okoz. Ám egyes esetekben, leggyakrabban koraszülött csecsemőknél és bizonyos tüdőbetegségekben vagy veleszületett jelentős szívrendellenességben szenvedő, 2 év alatti kisgyerekeknél, az RSV légúti fertőzést, tüdő-, és hörgőcskegyulladást okozhat. Ha ez bekövetkezik, a baba súlyosan megbetegedhet, és kórházi kezelés válhat szükségessé.
A csecsemők és kisgyerekek korcsoportjában az RSV gyakran felelős a kórházi ápolást is szükségessé tevő tüdőgyulladásért és hörgőcskegyulladásos (bronchiolitis) esetekért.

Koraszülött csecsemők

A koraszülött csecsemők az RSV-fertőzés fokozott kockázatának vannak kitéve, hiszen az idő előtti születés miatt nem volt idő a légzőszervek tökéletes kifejlődésére. Minél éretlenebbül jön világra egy újszülött, annál fejletlenebbek, gyengébbek a légzőszervek, és annál nagyobb az esélye a krónikus tüdőbetegségekre.

BPD - Bronchopulmonális diszplázia (Koraszülöttek krónikus tüdőbetegsége)

BPD leggyakrabban azoknál a koraszülött csecsemőknél alakul ki, akik hosszan tartó, magas oxigénkoncentrációjú lélegeztetésben részesültek. Esetükben nagyobb eséllyel fordul elő súlyos betegség az RSV miatt.

Veleszületett szívbetegség

A veleszületett szívbetegségeknek számos különböző típusa ismert. Bizonyos veleszületett szívbetegségek növelhetik az RSV által okozott súlyos betegség kialakulásának kockázatát.
Az RSV ellen létezik védőoltás, mellyel a kész ellenanyagot lehet bejuttatni gyermeke szervezetébe. Egyeztessen kezelőorvosával, hogy gyermeke RSV-fertőzés szempontból veszélyeztetett csoportba tartozik-e és jogosult-e RSV elleni védőoltásra! Az oltást az arra jogosult babák ingyenesen kaphatják november és március között. A megfelelő védettség fenntartása érdekében fontos, hogy gyermeke a szezon teljes ideje alatt minden hónapban megkapja a védőoltást. Megkezdett oltássorozat esetén minden hónapban vissza kell vinni a babákat a következő védőoltásra. RSV fertőzéssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, illetve további információért kattintson a www.rsvoltas.hu weboldalra.
Jelen dokumentum általános tájékoztatási céllal készült és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Konkrét panasz, kérdés esetén kérjük, forduljon kezelőorvosához!
Hivatkozás: Mészner Zs., Szabó M., Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle. 2011;16(5):2-7
AbbVie Kft.
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.
Telefonszám: +36 1 455 8600
www.abbvie.hu
HUSYN160009
Lezárás dátuma: 2016.01.15.
OGYÉI engedély: OGYEI/5412-2/2016

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések