Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Prolapsus szülés után

Szerző: Illés Attila

2018. október 1. | Frissítve: 2021. szeptember 4.

Lektor: Dr. Demjén László

Forrás: babaszoba.hu

A kismedence szerveinek süllyedését a gátizomzat károsodása okozza, amelyet a szülés mellett erős fizikai megterhelés, illetve bizonyos krónikus betegségek is kiválthatnak. Szülész-nőgyógyásszal beszéltünk a prolapsus veszélyeiről és a kezelési módokról.

A méh (uterus) a kisemedencében elhelyezkedő, fordított körte alakú szerv, melynek falát nagyrészt tömör simaizom alkotja. Egészséges esetben izmok és ínszalagok rögzítik szorosan a medencéhez, melyek azonban bizonyos okokból meggyengülhetnek, ennek hatására pedig a méh megsüllyedhet. Egyes kutatások szerint a középkorú nők közel fele küzd a problémával, sokan azonban nem fordulnak orvoshoz vele, és nem is tudnak az érintettségükről. A probléma pedig orvosolható, és nem csak műtéti úton!

A prolapszus okai és tünetei

Méhsüllyedés során a méh az anatómiai pozíciójából a hüvelybemenet irányába ereszkedik. Prolapsusról (Prolapsus uteri) akkor beszélhetünk, hogyha a szerv leér a hüvelykimenethez - mondta el Dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza. A méhsüllyedés kialakulásában az alábbi tényezők játszanak szerepet:
  • Életkor: A menopauza időszakában kevesebb női hormon termelődik, az ösztrogénszint csökkenésével pedig a méhsüllyedés esélye is megnő.
  • Túlerőltetés: A nehéz fizikai munka a gátizomzat gyengülésével járhat.
  • Szülés: Hüvelyi szülés során a gátizmok extrém terhelésnek vannak kitéve, főleg a kitolási időszak alatt. A méhsüllyedés előfordulása jóval gyakoribb azoknál az édesanyáknál, akik több gyermeket is a világra hoztak.
  • Betegség: Bizonyos rendellenességek (krónikus székrekedéssel, vagy köhögéssel járó betegségek) hatására csökken a szövetek rugalmassága, ami elősegítheti a probléma kialakulását.
A prolapsus viszonylag kevés specifikus tünettel jelentkezik. A leggyakoribb a hüvelyben tapasztalt idegentest-érzet, a szexuális élet során jelentkező, kellemetlen fájdalom, illetve a gyakori vizelési inger és vizelet-inkontinencia. Jellemzően gyakoribbá válnak a betegeknél bizonyos hüvelyi fertőzések is. A beteg életkora, általános egészségi állapota, és a süllyedés mértéke is jelentősen befolyásolja a tünetek típusát és intenzitását is - magyarázta a szülész-nőgyógyász.

A prolapsus előfordulása és kezelése

A prolapsus jellemzően a középkorú, vagy idősebb nőket érinti a legnagyobb arányban, de általánosan elmondható, hogy majdnem minden legalább kettő, vagy annál több gyermeket szülő nőnél előfordulhat valamilyen formában. Súlyosságát számos tényező befolyásolja, így a kezelési módot is csak részletes kivizsgálást követően lehet pontosan meghatározni.
Majdnem minden legalább kettő, vagy annál több gyermeket szülő nőnél előfordulhat méhsüllyedés
Prolapsus gyanúja esetén az orvos álló és fekvő helyzetben is megvizsgálja a beteget. Súlyosabb esetben nem elég a fizikai vizsgálat, hiszen a komolyabb méhsüllyedés miatt a húgyvezeték is elzáródhat. Ilyen esetben az orvos ultrahangos vizsgálatot végezhet el a páciens állapotának felméréséhez.
A prolapsus kezelése lehet műtéti, illetve konzervatív, azaz műtét nélküli. Előrehaladott állapotban sok orvos a műtéti megoldásokat javasolja, idősebb korban, és súlyosabb esetekben általában ezeket alkalmazzák. Mivel azonban az esetek jelentős részében nem érhető el tökéletes eredmény (a nemi együttlétek továbbra is fájdalmasak maradnak), illetve a panaszok a későbbiekben kiújulhatnak, ezért érdemes az alternatív megoldásokkal próbálkozni.
Az elsődleges gyógymód a hüvelytorna, ami elsősorban a kismedencében lévő izmok erősítésével enyhíthet a panaszokon. A Kegel-féle gyakorlat például segíthet erősíteni a gát izomzatát, ez a mozdulat rövid gyakorlást követően otthon, egyedül is elvégezhető.
Vannak bizonyos eszközök is, amelyek segíthetnek a méhet megtámasztani a medencén belül. A hüvelypesszáriumok alkalmasak lehetnek a kismedencei szervek helyretételére, illetve az állapot romlásának megakadályozására. A keménygumiból készült gyűrűpesszáriumokat (Mayer-gyűrű) az orvos helyezi fel a hüvelybe - ezt háromhavonta el kell távolítani, megtisztítani, és ismét visszahelyezni. Vannak olyan modern, szilikonból készült eszközök is, amelyeket a betegek maguk helyeznek fel minden nap. Éjszakára ezeket el kell távolítani, hogy a szövetek néhány óra alatt regenerálódni tudjanak.

A prolapsus megelőzése

Mivel a prolapsus kialakulásában szerepet játszik az elhízás is, az ideális testsúly megtartása fontos része lehet a megelőzésnek. Sok más betegséghez hasonlóan ez esetben is fontos az aktív életmód, a rendszeres testmozgás és az egészséges, rostban gazdag étkezés is. A szülés utáni torna segít erősíteni a kismedence izmait, de az azt követő hónapokban az anyukáknak érdemes tartózkodni a nagy súlyok emelésétől és a megerőltető mozgásformáktól.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák