Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Probiotikummal a hasfájás ellen

Szerző: Babaszoba.hu

2014. április 26. | Frissítve: 2015. december 9.

Forrás: Medipress

Ausztrál kutatóknak nemrég sikerült bizonyítaniuk, hogy az egyik gyakran alkalmazott probiotikum úgy tűnik, egyáltalán nem segít enyhíteni a kólikás csecsemők kellemetlen tüneteit.

"A Lactobacillus reuteri egyáltalán nem segít lenyugtatni a kólikás csecsemőket, függetlenül attól, hogy a kicsiket szoptatással vagy tápszerrel táplálják" - nyilatkozta dr. Valerie Sung, a Royal Childrens Kórház vezető kutatója.
A kólika általában kéthetes korban jelentkezik, és az állapot nagyjából három hónapos korig tart. Bár a szakértők szerint a betegségnek nincsenek hosszú távú káros hatásai, az állandó hasfájás miatti sírás és nyugtalanság sok kellemetlen percet okozhat a szülőknek és a kicsiknek egyaránt.

A probiotikumok élő baktériumok, amiket táplálék-kiegészítőkben és egyéb élelmiszerekben alkalmaznak az emésztés segítésére. Bár a szakértők nem tudják pontosan, hogy a kólika mitől alakul ki, a legvalószínűbb, hogy valamilyen emésztési probléma áll a hátterében.

A probiotikumok segíthetnek a hasfájás megelőzésében


Sung és kollégái a vizsgálatok során a probiotikumok és a hatóanyag nélküli placebo hatását hasonlították össze. Összesen 85 csecsemőt osztottak be a probiotikummal kezelt, és 82-t a placebós csoportba, akiket egy hónapon keresztül figyeltek meg. "Az egy hónap során a probiotikumos csoportban lévő kicsik összesen 229 percet sírtak naponta, míg a placebót szedők 191-et" - nyilatkozta dr. Sung.

Miután a tudósok más tényezőket, például a korábbi sírásmennyiséget és a kort is figyelembe vették, kiderült, hogy a probiotikumot szedő csoport tagjai nagyjából 49 perccel többet sírtak naponta, mint a placebót szedők. Ez a fokozott sírásmennyiség azonban csak a tápszerrel etetett csecsemőkre volt jellemző, a teljes egészében szoptatással tápláltakra nem.

Az alvásminőség, az anyák mentális állapota, valamint a családi funkciók azonban egyáltalán nem javultak a probiotikumok hatására. A részletes kutatási eredmények a BMJ online felületén kerültek publikálásra.

Érdekes cikkek a témában:
 • Hogyan csillapítsuk a hasfájást?
 • Hasfájásra ítélve?
 • 5 tipp, ha hasfájós a baba

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések