Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Próbáld ki és menni fog a szoptatás!

Szerző: W. Ungváry Renáta

2013. február 27. | Frissítve: 2016. december 10.

Forrás: babaszoba.hu

Megy, megy, de nem az igazi! Vajon mi az, ami nálatok kellemesebbé, örömtelibbé tehetné a szoptatást? Böngészd át tippjeinket, hátha rátalálsz arra, ami meghozza a sikert!

A szoptatás előnyei egyértelműek. De nemcsak emiatt érdemes minél tovább szoptatni, hanem azért is, mert a sikertelenség nagyon elbizonytalanítóan hat, van, aki azt is megkérdőjelezi, jó anya-e egyáltalán, ha a szoptatással többé-kevésbé zátonyra fut.

Jól megtermett, éhes baba

A viszonylag nagy súllyal születő kisbabák hihetetlenül éhesek, és emiatt már az első napokban is nyugtalanok is lehetnek. A megoldást ilyenkor nem a rutinszerűen és kissé elhamarkodottan felkínált pótlás jelenti, hanem az, ha igyekszel kezdettől fogva együtt lenni a picivel, és a szülés után mihamarabb megkezdeni, majd igény szerinti gyakorisággal, éjjel-nappal folytatni a szoptatást.

Higgy magadban, menni fog a szoptatás!

Minél többször, minél alaposabban ürül ki a melled kezdettől fogva, tehát még a tejbelövellést megelőzően, annál inkább számíthatsz arra, hogy könnyen és gyorsan kialakul a kisbabádat kielégítő tejkínálat.

Próbáld ki!

 • Ne várd meg a sírást, szoptass már a korai éhségjeleknél, amikor a baba forgatja a fejét, tátog, szopja az öklét. Ne nézd az órát, akkor tedd mellre, amikor jelentkezik. Egy alkalommal mindkét melleddel kínáld az éhes babát!
 • Jobban bírod a bevetést, ha nem követsz felesleges diétás megszorításokat! Egyél minél több nyers gyümölcsöt és zöldséget, édességek helyett pedig tartalmas, tápláló ételeket. Nincsenek szoptatás alatt kerülendő ételek!
 • Fáj a szoptatás!

  Ha életedben először szoptatsz, és ezért a mellbimbód még sosem volt kitéve ekkora igénybevételnek, teljesen normális az átmeneti érzékenység.
  A következő tanácsok betartásával elkerülheted a fájdalmat:
 • Helyezkedj el kényelmesen, támaszd alá a karod, hátad!
 • Húzd magadhoz egészen közel a babát, nem túlzás azt mondani, hogy szorítsd magadhoz. Újszülött alá jól jön egy összetekert takaró.
 • Ne a fejét, hanem a tarkóját támaszd meg, úgy, hogy enyhén hátrafelé bukhasson a feje. Így tudja legnagyobbra nyitni a száját, míg akkor, ha a mellkasa felé mutat az álla, nem tud nagyra tátani.
 • Csak akkor engedd bekapni a mellbimbódat, ha ásításszerűen nagyra nyitotta a száját. Húzd gyorsan magadhoz, miközben a melledet is gyors mozdulattal feléje tolod.
 • Próbáld ki!

 • Dőlj hátra, és szoptass! - így lehetne összefoglalni a kezdőknek szóló legjobb útmutatást. Helyezkedj el félig fekvő testhelyzetben, és fektesd magadra, has a hashoz a babát. Ebben az esetben ő irányítja a mellre kapást.
 • Mellőzd a cumisüveget az első hat hétben legalább, ha csak lehet, mivel ez rossz szopástechnikához vezethet: a baba csak a mellbimbó végét fogja szívni, mint a cumisüveg szopókáját.

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák