Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Pelenkázási útmutató újszülött és még keveset mozgó babákhoz

Szerző: Babaszoba.hu

2003. szeptember 6. | Frissítve: 2020. június 3.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu

Mielőtt a baba megérkezik, érdemes eldönteni, milyen pelenkát fogunk használni. Ezt több tényező befolyásolhatja.

Milyen pelenkát használjunk?

Pelenkák széles típus- és méretválasztékban állnak rendelkezésre, de ma alapjában véve a pelenkáknak két nagy csoportja van:  az eldobható pelenka, mely alaposan megkönnyíti az anyukák életét, továbbá a mosható pelenka.
A legtöbb szülő  az egyszer használatos pelenkát választja. Ezek különböző méretben, formában és minőségben kaphatók. Használatuk kényelmes, elsősorban azért, mert használat után semmi más gond nincs vele, mint a kidobás. Az ilyen pelenkák nagy nedvszívó képességgel rendelkeznek. A jó borítóanyag a vizeletet átengedi, de önmaga nem nedvesedik, így a baba bőrével csak száraz felület érintkezik, még akkor is, ha a pelenka már megtelt vizelettel.
Mivel a baba gyorsan gyarapodik, a legkisebb méretből nem érdemes túl nagy mennyiséget beszerezni. Fontos, hogy a pelenka mérete megfelelő legyen, jól idomuljon a baba testéhez. A pelenkacsere és a baba popsijának megtisztítása azonos technikát igényel minden típusú pelenkánál.
Az újszülött pelenkázása

Hogyan tegyük tisztába?

Tisztába tétel (ill. szoptatás) előtt mindig mossunk kezet. A kéz gondozása nagyon fontos, mivel az újszülött bőre finom és érzékeny. A hosszú körmök nem kívánatosak. Körömvágás után a finom reszelő a megfelelő eszköz a szúró, éles végek lesimításához. A körömkefét ilyenkor a szokásosnál gyakrabban használjuk.
Alakítsunk ki olyan helyet, ahol kényelmesen, hajolgatás nélkül tudjuk tisztába tenni a babát. Előre készítsünk oda minden szükséges kelléket, mielőtt elkezdenénk a műveletet, mert pelenkázás közben nem hagyhatjuk magára a babát, még pillanatokra sem. Győződjünk meg róla, hogy a szoba hőmérséklete megfelelő a baba levetkőztetéséhez.
Tisztába tételkor langyos vizes törlőkendővel vagy ápoló törlőkendővel törüljük tisztára a baba bőrét. Általában ez elegendő, de ha szükséges, mossuk is le. Az illatanyagot és alkoholt tartalmazó popsitörlőknek semmi keresnivalójuk nincs a baba bőrápolásában.
A kisfiúk fitymáját nem szabad erőszakosan visszahúzni, mert sérülést okozhatunk vele. A fityma letapadása csecsemőkorban normális, kb. egyéves korra magától is visszahúzhatóvá válik. Kislányok nemi szervét mindig felülről lefelé töröljük.
A hagyományos pelenkát használóknak ajánlatos úgy hajtani a pelenkát, hogy terpesszen, azaz a baba lába között legyen a legvastagabb. A pelenkázáskor a hajlatokból, és összefekvő részek közül mindig teljesen ki kell tisztítani a székletmaradékot. Rutinszerűen nem kell bekenni a baba bőrét, csak akkor, ha erre jó okunk van. Az a jó popsikrém, amelyik vékony védőréteget képez a baba bőrén, ugyanakkor légáteresztő is. A hintőporozást pedig felejtsük el, nemhogy segít, hanem sokkal inkább árt a babának.
A pelenkázás jó alkalmat ad egyéb bőrápolási műveletek elvégzéséhez is. A tisztába tétel a leggyakoribb teendő a baba gondozásában, de több is, mint egy szükségszerű feladat: ilyenkor, testközelben a babával természetesen mindig meg lehet próbálni kommunikálni vele, szemkontaktust kialakítani, odafigyelni rá, játszani vele, beszélni hozzá, így örömforrássá válhat.
A köldökkel semmilyen teendő nincsen, idejét múlt és káros mind a hintőporozás, mint az alkoholos tisztítás. Egy dologra kell figyelni: amíg a köldökcsonk le nem esik, addig tisztán kell tartani a csonkot és a pelenkát úgy kell ráadni a babára, hogy az ne irritálja a köldökét.
A baba mosdatásához sokan használnak fürdetőkenőcsöt, de enélkül is nyugodtan fürdethetjük a babát. A legkorszerűbb szakmai ajánlások szerint elég a 4-6 hetes babát hetente egy-két alkalommal megfürdetni, ehhez megfelelő hőfokú (36-38 fokos) vízre és puha törölköző kell. Szappant, habfürdőt semmiképp ne használjunk. Részesítsük előnyben a természetes összetevőket, olyan termékeket, amelyeket kifejezetten a baba érzékeny bőrére fejlesztettek ki.

Mikor cseréljünk pelenkát?

Általában reggel a napot tisztába tevéssel kezdjük. Az újszülött kisbabát általában naponta 5-7 alkalommal, az etetések előtt tesszük tisztába, valamint ha azt észleljük, hogy a baba bekakilt. Sok kisbaba a szoptatás alatt vagy éppen közvetlenül utána ürít. A legfontosabb tehát az, akkor tegyük tisztába a babát, amikor neki erre igénye van, magyarán, amikor bepisilt, bekakilt. Figyeljük a baba jelzéseit, igyekezzünk megismerni a ritmusát.
Amennyiben a baba bőre piros, gyulladt, cseréljünk többször pelenkát, mert ilyenkor a kaki különösen zavarja. Este mindenképpen tisztába tevés után tegyük le a csecsemőt.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák