Baba

Pelenkázási útmutató izgő-mozgó babákhoz

Ha a kúszni, járni tudó örökmozgó sokszor egy pelenkacsere idejére sem akar nyugton maradni, leleményesnek kell lenned, hogy boldogulj vele.
2013. Június 07.
Egy mászó babával kihívás a peluscsere

Ha már mászik, jár a baba, sokkal nehezebbé válik a pelenkacsere. Nem hiába ábrázolják a mémek egy krokodillal való birkózáshoz hasonlatos műveletként. Sok esetben tényleg roppant izzasztó és idegpróbáló a peluscsere a mászó, totyogó, szaladó babánál. Íme pár tipp, ami hozzásegíthet a “győzelemhez”.   

  • Mielőtt nekikezdesz, mérd fel, milyen a hangulata, mi van a pelusban, milyen gyorsan akarsz végezni. Megpróbálhatod rábírni pár perc nyugalomra, különösen, ha kakiból kell kitisztítanod. Gyűjts készletet ötletekből, hangot adó, érdekes formájú, tapintású tárgyakból, amelyekkel lekötheted a figyelmét.
  • Alkalmazkodhatsz is hozzá, ha van időd játékra, és csak pisis pelust kell váltanod. Fuss néhány kört utána a tiszta pelenkát lobogtatva, hogy tudja, mi fog következni. Jó móka lehet a fogócskából, birkózásból, ha nem veszíted el közben a játékos hangulatot. Miután leteperted, puszilgasd meg a meztelen hasát, kicsit meg is harapdálhatod, miközben észrevétlenül kicseréled rajta a pelenkát.
  • Szemét helyett egy vászonszatyorba dugd a kiürült, kimosott flakonokat, dobozokat, hogy legyen mit előkapnod ilyenkor. Elbűvölheted diavetítővel, zenélődobozzal, kisebb könyvvel, zseblámpával. Ha csak állva hagyja magát tisztába tenni, inkább állítsd bele a kádba, itt hamar lemoshatod.
  • Állva is sikerülhet: fordítsd szembe, döntsd a felsőtestét a lábszáradnak, a fejét gyengéden fogd a térded közé, hogy hátrakukucskálhasson közben, így hajolj le, és hátulról tedd rá a pelust.
  • Válts bugyipelusra normál pelenkáról! A bugyipelenkát olyan egyszerű ráadni, mint egy alsóneműt felkapni. Nem kell hozzá lefektetni a gyereket, igazgatni több helyen, egyszerűen rá kell húzni alulról (akár állva). Sokkal gyorsabb ezzel a pelenkacsere. Levenni is könnyű, hisz a perforációnál, kétoldalt egyszerűen letéped, majd felgöngyölöd, s a ragasztócsíkkal a göngyöleget rögzíted, hogy egyben maradjon a “batyu”. A szobatisztaságra szoktatásnál is nagy segítség a bugyipelus: a próbálkozásoknál letolható, majd felvehető újra, ráadásul a kicsi is simán megbirkózik ezzel a művelettel.
  • Kitalálhatsz egy rövid mesét, amit minden nehezebb pelenkázós helyzetben előhúzhatsz a tarsolyodból. A mesének nem kell mindig ugyanannak lennie, kitalálhatsz egy folytatásos történetet, ezzel is fokozva a kíváncsiságát.
  • Bevezethetsz olyan játékokat, amiket csak a pelenkázás során adsz oda a babának, máskor nem játszhat vele. Már szólhatsz előre, a pelenkázásra készülődve, hogy most majd lehet játszani azzal a macival, plüssel, zizegő méhecskével. Elővehetitek együtt és miközben kicseréled a pelenkáját ő játékkal lesz elfoglalva.
  • Vannak babák, akik imádják, ha a pelenkázás minden apró részletét elmesélik nekik, főleg, ha erősebben gesztikulálsz hozzá, ha vicces hangon beszélsz vagy az arcmimikáddal is érdekesebbé teheted a mondandód. Meséld el, hogy mi fog következni, milyen tiszta lesz a pelenkacsere után, milyen pelenkát adsz rá, meg is mutathatod, hogy milyen színű, milyen figurák vannak rajta. Beszélj, mondj mondókát, esetleg fakadj dalra is közben.
  • Ha a babát megszoptatod pelenkázás előtt, akkor egy nyugodtabb, ellazultabb állapotba kerül. Sok kisbaba egyébként is szopizás közben/utána ürít, így praktikus is lehet ez a sorrend.

Hasznos cikkeink a pelenkázással kapcsolatban: