Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Pelenkázás: 7 szabály, amit minden szülőnek tudnia kell

Szerző: Jaksa Petra

2018. július 3. | Frissítve: 2021. május 31.

Forrás: babaszoba.hu

A legtöbb szülő tapasztalás útján tanul meg pelenkázni, ám van egy-két dolog, amit nem árt, ha kezdetektől fogva tudunk, hiszen olyan problémákat előzhetünk meg vele, mint a pelenkakiütés vagy egyéb fertőzések és balesetek.

1. Törölni csak elölről hátra

Ha fordított irányban töröljük ki a baba fenekét - tehát a popsi felől a nemi szervek felé - akkor olyan baktériumokat juttathatunk a húgyutakba, amiből akár egészen komoly fertőzés is kialakulhat. Ezért nagyon fontos, hogy fiúk és (főleg!) lányok esetében is mindig elölről hátrafelé töröljünk - hívja fel a szülők figyelmét a SmartParenting portál.

2. Krémezés előtt mindig törüljük szárazra a baba popsiját

A pelenkakiütés legjobb megelőzési módja, ha igyekszünk mindig szárazan tartani a baba popsiját. A krémezés nagyon fontos, azonban előtte mindenképpen töröljük szárazra a kicsi fenekét. "Mivel a krém nedves bőrre kenve nedvességet tart bent, ezért a kiütések is hamar megjelenhetnek - magyarázza dr. Ina Atutubo gyermekorvos.

3. Minden legyen kéznél pelenkázás előtt

És ezt most úgy értjük, hogy karnyújtásnyi távolságban. A száraz pelenka, a törlőkendők, a popsikrém, minden. Különösen, ha nem a megszokott pelenkázón, hanem pl. asztalon vagy ágyon pelenkázunk. Az egyik kezünk pedig mindig legyen a gyereken! Ugyanez vonatkozik a fürdetésre is.
Minden legyen kéznél pelenkázás előtt

4. Ne fedjük le a köldökcsonkot

Addig, amíg a baba köldökcsonkja végleg le nem esik, fontos, hogy ezt a területet tartsuk tisztán és szárazan. "Ha befedjük (pl. a pelenkával), gyakorlatilag bedunsztoljuk, ami nedvesedéshez vezet - ez pedig kedvez a bacik terjedésének" - mondja Dr. Atutubo.

5. A textil pelenkát csak fehérítő- és illatmentes mosószerrel mossuk

"Vannak babák, akiknek különösen érzékeny a bőre, ezért az általános mosószerek irritálhatják" - mondja dr. Jamie Isip-Cumpas gyermekorvos. "Ugyanúgy, ahogy a baba fürdetője, a ruháihoz és pelenkáihoz használt mosószer is legyen illat- és fehérítőmentes. Nem is kell öblítőt használnunk, teljesen felesleges, hiszen némelyik nagyon sok illatanyagot tartalmazhat, ami kiütéseket, allergiás reakciót okozhat a babánál. Válasszunk minél természetesebb összetételű készítményeket erre a célra.

6. Készítsünk elő figyelemelterelő eszközöket is

Bizonyos kortól egyre nagyobb kihívás lesz egy helyben tartani a babát pelenkázás közben, ezért érdemes előre odakészíteni többféle játékot, kis könyvet, hogy elterelhessük a kicsi figyelmét. Beszélhetünk, énekelhetünk is a babának - mindenképp használjuk ki ezt az időt a gyermekünkhöz való kapcsolódásra.

7. Legyen nálunk lezárható zacskó, ha úton vagyunk

Néhány simítózáras zacskót mindig tartsunk a pelenkázótáskánkban, hiszen, ha úton vagyunk, előfordulhat, hogy éppen nem lesz hova kidobni a koszos pelust. Nagydolog esetében a simítózár gondoskodik róla, hogy a kellemetlen szagok bent maradjanak, míg valahol sikerül megszabadulnunk az aktuális terméstől.
További cikkek pelenkázás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések