Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Pelenkázás

Szerző: Babaszoba.hu

2003. szeptember 6. | Frissítve: 2016. december 13.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu

Mielőtt a baba megérkezik, érdemes eldönteni, milyen pelenkát fogunk használni. Ezt több tényező befolyásolhatja. Elsősorban a rendelkezésünkre álló idő és pénz, a mosási és szárítási lehetőségeink, életvitelünk.

Pelenkázás

Milyen pelenkát használjunk?

Pelenkák széles típus- és méretválasztékban állnak rendelkezésre, de ma alapjában véve a pelenkáknak három nagy csoportja van: a hagyományos textilpelenka, a mosható és az eldobható pelenka, mely utóbbi ma már nagyon elterjedt, és alaposan megkönnyíti az anyukák életét.
Vannak szülők, akik a növekvő mosási költségek, a többletmunka és időigényessége ellenére a textilpelenkára esküsznek. Ha emellett döntünk, akkor legalább kéttucat ún. Tetra-pelenkát kell beszereznünk. Emellett pelenkavédőre, gumibugyira is szükségünk van.
Ma már elenyésző a textilpelenkát használók száma. A legtöbb szülő inkább az egyszer használatos pelenkát választja vagy a mosható pelenkát.
Nagyon sok érv szól a mosható pelenka mellett: környezetbarát, vegyszermentes, praktikus. Mégis az egyik legnyomósabb érvként szolgálhat, hogy míg az eldobhatóból kb. négy-hatezer darabot használunk el - ha naponta négy-hét darabbal számolunk a pelenkás korszak végéig, kb. 27-30 hónapig -, addig a mosható pelenkából összesen ötven-hatvan darabra van szükség.
A mosható pelenkák három részből állnak: nadrágpelenka, pelenkabetét és külső nedvességzáró. A nadrágpelenka a mosható pelenka legbelső része. Ez a pelenka legfontosabb része, mert ez biztosítja a nedvszívást. Szabása és rögzítése hasonlít az eldobható pelenkáéhoz. A nadrágpelenkák mérete általában patenttel állítható és anyaga 100% pamut flanel. Elég 60 fokon kimosni. Kifőzni, főzőprogramon mosni tilos! Vasalni nem is szabad.
A pelenkabetétek két típusát különböztetjük meg: vannak moshatók és eldobhatók. A moshatóak anyaga flanel, az eldobhatóaké vékony, bőrbarát papíranyag.
A külső pelenkát a nadrágpelenkára kell feladni. Feladata, hogy meggátolja a nedvesség kiszivárgását. Tépőzárral és patenttel lehet rögzíteni.
Léteznek kombinált pelenkák, itt nem kell pelenkakülsőt használni, mert ezekre a nedvességzáró rész rá van dolgozva. A két rész egymástól elválaszthatatlan, így nem igényel külön kezelést.
Az egyszer használatos, eldobható pelenkák különböző méretben, formában és minőségben kaphatók. Használatuk kényelmes, eldobhatók. Az ilyen pelenkák nagy nedvszívó képességgel rendelkeznek. A jó borítóanyag a vizeletet átengedi, de önmaga nem nedvesedik, így a baba bőrével csak száraz felület érintkezik, még akkor is, ha a pelenka már megtelt vizelettel.
Mivel a baba gyorsan gyarapodik, a legkisebb méretből nem kell túl nagy mennyiséget beszerezni. Fontos, hogy a pelenka mérete megfelelő legyen, jól idomuljon a baba testéhez.
Éjszakára a baba és a saját nyugalmunk érdekében is elengedhetetlen, hogy nagyobb nedvszívó-képességű pelenkát használjunk.
A különböző egyszer használatos nadrágpelenkák bő választéka lehetőséget nyújt arra, hogy mindenki kiválassza a pénztárcájának és ízlésének megfelelőt.
Bármilyen pelenkát is használunk, a pelenkacsere és a baba popsijának megtisztítása azonos technikát igényel.

Hogyan tegyük tisztába?

Tisztába tétel (ill. szoptatás) előtt mindig mossunk kezet. A kéz gondozása nagyon fontos, mivel az újszülött bőre finom és érzékeny. A hosszú körmök nem kívánatosak, az érdes bőrt krémmel, krémszappannal kezeljük. Körömvágás után a finom reszelő a megfelelő eszköz a szúró, éles végek lesimításához. Juthat a kézbőrre is popsikenőcs. A körömkefét ilyenkor a szokásosnál gyakrabban használjuk.
Alakítsunk ki olyan helyet, ahol kényelmesen, hajolgatás nélkül tudjuk tisztába tenni a babát. Előre készítsünk oda minden szükséges kelléket, mielőtt elkezdenénk a műveletet, mert pelenkázás közben nem hagyhatjuk magára a babát, még pillanatokra sem. Győződjünk meg róla, hogy a szoba hőmérséklete megfelelő a baba levetkőztetéséhez.
A kakis vagy pisis popsit lemosás után popsi-
kenőccsel bekenjük, majd bepelenkázzuk.
A pelenka ragasztócsíkját ne hajtsuk össze,
mert akkor nem tapad rendesen.
Tisztába tételkor nedves vattával vagy ápoló törlőkendővel törüljük tisztára a baba bőrét. Általában ez elegendő, de ha szükséges, mossuk is le.
A kisfiúk fitymáját nem szabad erőszakosan visszahúzni, mert sérülést okozhatunk vele. A fityma letapadása csecsemőkorban normális, kb. egyéves korra magától is visszahúzhatóvá válik. Kislányok nemi szervét mindig felülről lefelé töröljük.
A hagyományos pelenkát használóknak ajánlatos úgy hajtani a pelenkát, hogy terpesszen, azaz a baba lába között legyen a legvastagabb.
A pelenkázáskor a hajlatokból, és összefekvő részek közül mindig teljesen ki kell tisztítani a székletmaradékot, és a bőrt be kell krémezni. Ugyancsak érdemes ápoló törlőkendővel lemosni, majd letörölgetni, és ezt követően bekrémezni olyan fedőkenőccsel, ami megvédi a bőrt a pisi, kaki bőrt károsító, fölmaró hatásától, az összefekvő részeket pedig naponta egyszer ajánlott behintőporozni, különösen a kissé kövérebb csecsemőknél a popsihurkák és a comb közötti területeken.
A pelenkázás jó alkalmat ad egyéb bőrápolási műveletek elvégzéséhez is. A tisztába tétel a leggyakoribb teendő a baba gondozásában, de több is, mint egy szükségszerű feladat: ilyenkor, testközelben a babával természetesen mindig meg lehet próbálni kommunikálni vele, szemkontaktust kialakítani, odafigyelni rá, játszani vele, beszélni hozzá, így örömforrássá válhat.
A köldököt alkoholba mártott fültisztító pálcával tisztítsuk ki. Amíg a köldökcsonk le nem esik, minden tisztába tételkor emeljük meg kissé a csonkot, hogy az alatta összegyűlt váladékot eltávolíthassuk, majd hexachlorophenes hintőporral hintsük be. Ügyeljünk rá, hogy a köldököt a csonk leeséséig ne érje víz fürdetéskor.
A száraz bőrű csecsemők mosdatásához használjunk fürdetőkenőcsöt, amely tisztító hatása mellett védelmet is nyújt a bőrnek. Minden hajlatot naponta olajos vattával többször is érdemes kitörölni, ha pedig az egész bőr pikkelyesen hámlik, az egész bőrfelületet rendszeresen olajozni kell. Ne feledkezzünk meg a fejbőrről, melyet ugyancsak be kell kenni és finoman dörzsölni a koszmó megelőzése érdekében.
Ha valamire szükségünk van, kérjük meg a közelben tartózkodó apukát, nagymamát vagy más családtagot, vagy vigyük magunkkal a gyermeket, így sok baleset megelőzhető. Ha valami leesett a pelenkázóról, hagyjuk ott, ne hajoljunk le érte elfordulva a gyermektől, ráér később is megkeresni, ha egyedül vagyunk.

Mikor cseréljünk pelenkát?

Reggel a napot tisztába tevéssel kezdjük. Az újszülött kisbabát általában naponta 5-7 alkalommal, az etetések előtt tesszük tisztába, valamint ha azt észleljük, hogy a baba bekakilt. Ha a kicsi nagyon éhes, szoptatás utánra is hagyhatjuk a pelenkázást. Amennyiben a baba bőre piros, gyulladt, cseréljünk többször pelenkát, mert ilyenkor a kaki különösen zavarja. Este mindenképpen tisztába tevés után tegyük le a csecsemőt.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések