Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Pelenkások az uszodában

Szerző: Kiss Éva

2010. május 7. | Frissítve: 2016. február 10.

Forrás: HáziPatika.com

Pár éve még hatalmas megrökönyödést váltott volna ki az az anyuka, aki néhány hónapos kisbabáját uszodába akarta volna vinni. Ma már hazánkban is egyre több helyen van lehetőség bébiúszásra, biztonságos, higiénikus körülmények között.

Pelenkások az uszodában

Uszodák, tanmedencék, szállodák

Ha az újdonsült szülők szeretnék a kisbabájukkal való együttmozgást megtapasztalni, kicsijüket a víz szeretetére nevelni, vagy egyszerűen ezzel is élményt szeretnének szerezni önmaguknak és a gyermeküknek, keressenek környezetükben lehetőséget a babaúszásra. Három hónapos kortól már ez a program is beiktatható a család életébe, és számtalan hasznát fogják látni.

Az ország számos pontján elérhető már ez a szolgáltatás, és a bébiúszást szervező gyógyfürdők, uszodák, szabadidőklubok, szállodák, fitneszklubok, alapítványok, sőt családi cégek egyre szaporodnak. Ötletesebbnél ötletesebb nevekkel találkozhatunk, a Lubickától a Csobbanó Manóig, meg a Hófehér Fókától a Pancs-mancsig - de nézzük meg közelebbről, mit is nyújt egy ilyen baba-uszoda, illetve minek érdemes utána nézni, mielőtt jelentkeznénk valamelyikbe.

Bababarát körülmények

Egy csecsemő nagyon fogékony a fertőzésekre, így számára egy átlagos, felnőttek által használt uszoda vize, strand vagy netán élővíz még sokáig nem megfelelő. (Sajnos, nyaranta gyakran láthatunk olyan felelőtlenséget, amikor a strandokon a nagymedencébe is beviszik az egészen pöttöm gyerekeket, illetve a csak nekik fenntartott pancsoló kismedencébe beülnek a rájuk felügyelő szülők is.)

Babaúszáshoz, bébik vízhez-szoktatásához, vagy babás családi vízi programokhoz mindenképpen szükséges egy, az ÁNTSZ által ellenőrzött vízminőségű, vízforgató rendszerrel ellátott vagy szakszerűen, klórmentes, bababarát anyagok felhasználásával fertőtlenített medence. Az erre a célra szánt medencét a babás foglalkozások idején, de lehetőleg előtte sem használják más célra, a vízben a kicsiken, a kísérő szülőkön illetve az oktatókon kívül mások nem tartózkodhatnak. A víz hőmérsékletét általában 28-32 fok között tartják, mert ezen a hűvösebb hőmérsékleten nem szaporodnak el olyan gyorsan a kórokozók. Van olyan intézmény is, ahol a foglalkozás vezetőjén kívül gyógytornász, orvos, védőnő is jelen van, igénybe lehet venni a segítségét a speciális esetekben.

A foglalkozások "szárazon", izomlazító masszázzsal kezdődnek, és általában 30-45 percig tartanak. Érdemes rákérdezni, hogy utána azonnal el kell-e hagyni a medencét, vagy egyéni igény szerint meghosszabbítható-e valamennyivel a vízi játék.

Többfajta babaúszás-programot követnek Magyarországon, így például ismeretes a Kalovits István, illetve a Karsay Ferenc, dr. Gömöry Géza, valamint a Mattesz Csilla nevével fémjelzett módszer, több helyen pedig speciális, sérülteket fejlesztő hidroterápia is folyik. Ezeknek tanácsos utánajárni. A legbiztosabb, ha mindezekről nemcsak a szervezőkkel beszélünk, hanem olyanokkal is, akik rendszeresen odajárnak. Így tudhatjuk meg azt is, mennyire baba- illetve családbarát a szolgáltatás többi, kiegészítő része. Milyenek a zuhanyozók, öltözők, pelenkázók, vannak-e pihenésre szolgáló helyek, van-e lehetőség babakocsi tárolására, milyen messze lehet parkolni és így tovább. Természetesen az sem mindegy, hogy mindez mennyibe kerül, hány foglalkozásra szól a bérlet, stb.

Fegyelmezetten biztonságosabb

A szolgáltatást igénybe vevők részéről is fegyelemre, bizonyos higiéniai alapszabályok betartására van szükség. A kicsik nem szobatiszták, ezért az erre a célra kialakított úszópelenkát vagy úszóbugyit kell beszerezni a számukra, hogy ne kerülhessen a medence vizébe széklet vagy vizelet. Az úszópelenkák funkciója kettős: egyrészről nem engedik ki a vízbe, ami a pelusba kerül, másrészről védik a gyermeket a fertőzésektől. Van, ahol úszósapka viselését is előírják a babák és szüleik számára.

A vízbe lépés előtt alaposan le kell zuhanyozni. Minden résztvevő érdeke, hogy csak teljesen egészségesen vegyen részt a foglalkozásokon, a kicsik és kísérőik is. Ezért az első foglalkozás előtt orvosi igazolást kell bemutatni, és ha a tanfolyam során kihagynak egy vagy több alkalmat, az újra jelentkezésnél a friss igazolást ismét be kell mutatni.

A felnőttek figyeljenek oda az olyan, számukra jelentéktelennek tűnő problémákra is, mint például a kötőhártya-gyulladás, a gombafertőzöttség vagy a futószemölcs, esetleg a herpeszvírus - saját kicsinyüket és másokat is megfertőzhetnek ezekkel. Ajánlatos az órákat úgy beépíteni a napirendbe, hogy közvetlenül előtte ne kapjon enni a baba, nehogy a mozgás "bukással", hányással járjon.

A csecsemők, kisgyermekek hőérzékelése még nem úgy működik, mint a nagyobbaké, ezért folyamatosan figyelni kell arra, nem fázik-e a kicsi. Ha sápadt, erőtlen, lila a szája, akkor ki kell vinni a vízből, gyöngéd dörzsöléssel, masszírozással át kell melegíteni és érdemes enni adni neki. A hűvösebb, 32 fok körüli vízre otthon is fel lehet készíteni, ha a kádban pancsoltatjuk, több lépcsőben, fokozatosan egyre hűvösebb vizet használva.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Vízben, vízzel együtt mozogni
 • Babaúszás pro és kontra
 • Úszásoktatás gyerekkorban - erre kell figyelni!
 • Baba a vízben!

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések