Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Pelenka-dermatitisz - bőrproblémák a pelus alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2003. december 1.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu

A pelenka-dermatitisz nem más, mint a pelenkával fedett tájon különféle tényezők hatására létrejövő bőrgyulladás. A leggyakoribb csecsemő-bőrbetegség.

Nagyon érzékeny a babák bőre a pelus alatt


A legmegfelelőbb ápolás mellett is a legtöbb csecsemőn egyszer vagy többször is előfordul. Okai a meleg, nedvesség, dörzsölés, a székletben és vizeletben jelenlévő mikroorganizmusok.
Lefolyása: az élet első két hónapjában kezdődik, és gyakran heteken keresztül tart. A kiváltó tényezők közül a leglényegesebb a széklet és a vizelet vegyi izgató hatása. A vizeletben a széklet hatására ammónia képződik, a pH emelkedik, és ez a lúgos irányba tolódó kémhatás károsítja a bőrt.

A pelenka-dermatitisz különböző formái:

 • A leginkább dörzsölődő combokon, a faron, nemi szerveken fordul elő. A rossz minőségű papírpelenkák, a durva szövésű textilpelenkák, a meleg, a nedvesség is hozzájárul kialakulásához., de jó minőségű, egyszer használható pelenkával, gyakori váltással megelőzhető.

 • A leggyakoribb pelenka-dermatitisz forma a domborodó felületeken alakul ki, míg a hajlatok tünetmentesek maradnak. Oka: irritáló csecsemőápoló szerek, szappanok, helyi fertőtlenítők, továbbá meleg, nedvesség és a levegőt át nem eresztő pelenkaréteg.

 • Az allergiás dermatitisz a far külső részén fordul elő, a hajlatok megkíméltek. Viszonylag ritka, de ha mégis megjelenik a babán, akkor a mosószerek, helyileg alkalmazott antibiotikumok és más külső szerek rontják ezt a már előzőleg fennálló pelenka-dermatitisz formát. A bőr vörös, gyulladt, nedvező, visszafejlődés után száraz, hámló, pergamenszerű területek maradnak vissza.

 • A pelenka-dermatitisz területén változó nagyságú göböcskék, sőt csomók is kialakulhatnak, melyek középpontjában kisebb-nagyobb fekély ül. Hiányos higiéné, a széklet és a vizelet irritációja okozhatja. Fájdalmas, és nehezen gyógyul, ezért forduljunk vele orvoshoz.

 • Gyakori, különösen nyáron, párás, meleg időben, vagy túl melegen öltöztetett csecsemőknél. Főleg a lágyéki tájon, a farvágás területén, a combredőkben, valamint a hónaljakban fordul elő. Szárazon tartva, gyakori pelenkázással megoldódik.

 • Elég gyakori a gombás pelenka-dermatitisz. Sajnos nem ritka, hogy nem veszik észre gombás eredetét. Élénk vörös, fénylő vörösség látható a faron és a hason. Az elváltozás szélén apró gombostűfejnyi, lencsényi kis hólyagok, göbök láthatók. Ezt a jellemző elváltozást valószínűleg a gombatoxinok okozzák. Forduljunk vele orvoshoz.

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

  Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák