Baba

Pattanások csecsemőkorban – mit kezdjünk velük?

A babák bőre pihe-puha. De nem mindig...
2022. Július 18.
Fotó: Getty

Bababőre van! – szoktuk mondani a nagyon puha bőrű emberre. Eszerint acsecsemők bőre rózsaszín, finom, tökéletes. Ez sokszor így is van, de nem mindig. Mert amilyen finom a bőrük, olyan érzékeny. Talán meglepő, de a babák is lehetnek például pattanásosok, pontosabban aknéval küzdhetnek. Nem is kevesen, hiszen minden második babát érint ez a probléma.

A tipikus eset az, hogy szülés után néhány héttel jelennek meg az apró kis dudorok a baba arcán, és körülbelül fél évig kitartanak. Érdekes, hogy fiúknál gyakoribbak.

Hogy miért, arra több magyarázat is van, a legvalószínűbb az, hogy az anyai hormonok még ott vannak a kicsi szervezetében, és ezek okozzák az elváltozást. Serkentik az izzadságmirigyek működését, és mivel a baba pórusai még nem fejlődtek ki, könnyebben kerül beléjük piszok is.

Elsősorban is ne ijedjünk meg, mert a dolog általában magától rendeződik, vagyis a kis pattanások egyszerűen eltűnnek. Kezelésre csak akkor van szükség, ha begyulladnak, elfertőződnek. Ám ez általában pont azért történik, mert a szülő dörzsöli, nyomkodja, különféle szerekkel kenegeti, ami persze szigorúan tilos. Elegendő vízzel naponta kétszer átmosni, és óvatosan szárazra törölni.

Azért azt érdemes észben tartani, hogy bizonyos komolyabb bőrbetegségek, mint a bárányhimlő vagy az ekcéma hasonló tünetekkel járnak. A különbség az, hogy ott nemcsak az arcon, de testszerte előfordulhatnak kiütések, akár nagyobbak, fájdalmasak is lehetnek. Amikor biztosan orvoshoz kell menni, az az az eset, ha a babánk nagyon nyűgös, netán belázasodna.