Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Pattanások a babán: mi okozza és meddig tart?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. december 30. | Frissítve: 2021. január 16.

Forrás: babaszoba.hu

Ha a pattanásokra gondolunk, biztosan nem a kisbabák jutnak az eszünkbe, pedig meglepően gyakori, hogy apró bőrhibák alakulnak ki náluk. Mi lehet a pattanásosság oka, és mit tehetünk ellene?

A kisbabákról úgy tartják, hogy tökéletes, pihe-puha, bársonyos bőrük van - és ez általában igaz is. Ugyanakkor ez a hibátlan bőr gyakran nem azonnal alakul ki, a születésük utáni első hat hétben ugyanis a babák mintegy 20 százalékánál pattanások jelenhetnek meg. Ennél is ritkább az ún. infantilis akné, mely a 3-6 hónapos babákra lehet jellemző. A kisbabakori akné a fiúknál gyakrabban alakul ki. Általában féléves korra el is múlik.
Nem minden babának hibátlan és tökéletes a bőre
Azt még nem tudják egyértelműen megmondani a szakemberek, pontosan mi okozza a pattanásokat, de úgy vélik, hogy a tesztoszteronszinttel, illetve a faggyúmirigyek túlműködésével van összefüggésben.
Az újszülöttkori pattanások apró, pirosas, fehér közepű bőrhibák formájában jelentkeznek, főként az orron, az orcákon vagy a homlokon, de az állon, a fejbőrön, a nyakon, a mellkason, sőt a háton is megtalálhatjuk őket. Az infantilis akné súlyosabb lehet, a pattanások nagyobbak, fájdalmasabbak lehetnek, akár ciszták is kialakulhatnak.
Fontos tisztában lenni azzal, hogy bizonyos bőrbetegségek (pl. az erythema toxicum neonatorum, a bárányhimlő vagy az ekcéma) is okozhatnak olyan kiütéseket, melyeket könnyű összetéveszteni a pattanásokkal. Az egyik legnagyobb különbség, hogy más betegségeknél az egész test érintett lehet, míg a pattanások ritkán érintik a test alsóbb részeit, például a lágyékot vagy a lábat. Természetesen, ha bármilyen betegséget gyanítunk a kisbabánál, esetleg a bőrtünetek mellett más is jelentkezik, például fokozott nyűgösség vagy láz, haladéktalanul keressük fel a gyermekorvost!
Az újszülöttkori pattanások a legtöbb esetben nem igényelnek semmilyen kezelést, néhány héten belül maguktól is elmúlnak. A szakemberek szerint kifejezetten tilos nyomkodni, piszkálni a pattanásokat, alkohollal vagy más pattanás elleni szerrel kenegetni őket. Legyünk nagyon óvatosak a pici bőrével, ne használjunk se szárító, se pedig túlzottan zsíros termékeket. A súlyosabb infantilis akné kezeléséhez kérjük ki bőrgyógyász tanácsát: lehet, hogy magától elmúlik, de az is előfordulhat, hogy speciális kozmetikumokat, kenőcsöket kell alkalmazni.
(via)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák