Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Pár hasznos tudnivaló, ha oltásra mentek

Szerző: Babaszoba.hu

2018. április 7. | Frissítve: 2019. október 18.

Forrás: babaszoba.hu

Mikor ne kapjon inkább oltást a gyerek? Milyen tévhitek élnek az emberekben a vakcinák kapcsán? Mi a különbség a passzív és az aktív immunizálás között? Mikorra érdemes időzíteni az oltást a kicsinél?

Aki egy akut fertőzést kiállt, ugyanannak a kórokozónak az újabb fertőzésétől védetté válik: az immunrendszer azonnal felismeri a kórokozókat, és a termelődött antitestek ártalmatlanná teszik a behatolókat. Ez az immunitás némelyik betegség esetén életre szóló, másoknál pedig csak rövid ideig tart. 

Hogy fejti ki a hatását a védőoltás?

A védőoltással legyengített vagy elölt kórokozókat juttatnak a testbe, amelyre az immunrendszer úgy reagál, mint valódi fertőzés esetén, és bőséges antitest-termelésbe kezd. Amikor aztán "igazi" kórokozók hatolnak a testbe, az immunrendszer már fel van vértezve, és megsemmisíti a kórokozókat, így a fertőzéses betegség nem tud kitörni. Az oltás megakadályozza a fertőzést vagy jelentős mértékben csökkentheti a betegséggel járó tünetek súlyosságát. Ezzel az "aktív" oltással ellentétben az orvos "passzív" immunizáláskor az adott kórokozó elleni antitesteket (immunglobulinokat) ad be, például olyankor, ha az ember már megfertőződött, és a testnek nincs ideje a védelem önálló kiépítésére.
Magas láz vagy súlyos fertőzés esetén tilos oltatni!
Ügyelj arra, hogy gyereknek és neked is teljes oltási védettséged legyen! A védőoltások a rendelkezésünkre álló legjobb betegségmegelőzési módok. Egyszerűen tévedés azt állítani, hogy a gyermekbetegségek természetesek, és fontosak az egészséges fejlődéshez. Az sem igaz, hogy a kombinált oltások ártalmasak, és a betegségcsírák nagy száma miatt megbetegítik a gyermeki szervezetet. Egyes gyermekbetegségek veszélyességét - a kanyaró vagy mumpsz okozta életveszélyes agyvelőgyulladást vagy a gyermekbénulás miatt lebénult végtagokat - lebecsülik, mivel a védőoltásoknak köszönhetően elveszítették rossz hírüket. Ne feledjük: nálunk sikerült ugyan legyőzni az olyan betegségeket, mint a torokgyík és a gyermekbénulás, de attól ezek még mindig világszerte elterjedtek.

Mikor nem szabad oltani?

Fontos, hogy a gyerek az oltás időpontjában egészséges legyen. Az alábbi helyzetekben az oltást el kell halasztani vagy végképp le kell mondani:
  • magas láz vagy súlyos fertőzés esetén
  • műtét előtt, illetve után nagyjából három héttel
  • ha a gyermek olyan orvosságokat szed, melyek gyengítik immunrendszerét
  • ha az immunrendszer eleve  gyenge    
Egy közönséges köhögés vagy nátha - különösen, ha múlófélben van -, vagy egy atópiás ekcéma ezzel szemben nem ok arra, hogy ne kapja meg az oltást!
Csecsemőknek combba, kisgyermekeknek felkarba kell adni az oltást. A farizomba adott szúrásnál az isiászideg megsérülhet, és kenéses fertőzéssel az oltás helye elfertőződhet. Minden védőoltás idézhet elő nem kívánt mellékhatásokat, amelyek azonban elég ritkák és többnyire ártalmatlanok. Ha úgy gondolod, hogy a gyereken az oltás mellékhatásai figyelhetők meg, kérd ki az orvos tanácsát.

Pár tanács

Gyermekedet csak délelőtt és hét elején oltasd. Így ha bármilyen probléma van, könnyebben elérhető az orvos!
Ha az oltás helye megduzzad és bevörösödik, tegyél rá hideg borogatást!
Forrás: Helmut Keudel, Barbara Capelle: Gyermekbetegségek
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák