Baba

Pár dolog a szoptatás kapcsán, amire nem árt felkészülnöd

A szülés előtt a szoptatásra is készülni kell. Érdemes megismerni a pózokat, ahogy azt is, hogy milyen lehetséges nehézségek jöhetnek szembe.
2020. Július 18.
Pár dolog a szoptatás kapcsán, amire nem árt felkészülnöd (Fotó: iStock)

A szoptatás fájdalmas is lehet

Az első napokban, hetekben nagyon sok anya számol be a szoptatás kapcsán fájdalomról. Idővel azonban ez a kellemetlenség elmúlik, és nem marad más, csak a meghitt összebújás és a boldogság, hogy a babát a testeddel vagy képes táplálni. A szakértők szerint a fájdalomnak több oka is lehet. Ha a rossz mellre helyezés, vagy a mellbimbó kisebesedése okozza, akkor viszonylag könnyen lehet orvosolni a problémát.

A tej akkor is jön, amikor nem kellene

Az anyatejet nem lehet csappal elzárni. Előfordulhat, hogy egészen lehetetlen időpontokban és helyzetekben indul szivárgásnak a tej. Például akkor, mikor szerelmi légyott van a pároddal vagy nyilvános helyen vagy. A kicsi illata, sírása, látványa láthatatlan gombként indíthatja be a tejleadó reflexet. Melltartóbetéttel kivédhetők a kellemetlenségek.

Egyik melled nagyobb, mint a másik

A szoptatás során a mell termelődésével párhuzamosan változik a mellek mérete. Az a melled, amiből utoljára szoptattál kisebb lesz, amelyik soron következik (azaz amelyikből előző szoptatásnál nem szoptattál) tekintélyesebb méretűvé duzzad és keményebbé válik. Ha másból nem, ebből biztosan tudhatod, hogy épp melyik melled következik. De számíts rá, hogy mókásan fest majd a két melled szemből.

A baba haraphat is

Vannak babák, akik sosem harapnak, és olyanok is, akik napi rendszerességgel harapnak szoptatás közben. A mellbimbó érzékenysége miatt ez az akció nem kis fájdalommal jár. A tett oka lehet a fogzás okozta kellemetlen feszítő érzés, fájdalom, az ok-okozati összefüggések keresése, a baba türelmetlensége (a tej áramlása miatt), bedugult orr és az ebből fakadó frusztráció. Semmiképp sem szabad emiatt végérvényesen abbahagyni a szoptatást, de minden esetben add jelét a fájdalmadnak egy határozott nemmel. Ha a fájdalom miatt kis szünetre vágysz, a baba leválasztásához a kisujjadat csúsztasd be a szájzugába, ezzel megszüntetheted a vákuumot. 

A szoptatás nem 1 perc

Készülj fel rá, hogy a napod jelentős részét kitölti majd a szoptatás, különösen az első hetekben. Eleinte akár 12 alkalommal is szophat a kicsi 24 óra alatt, és előfordulhat, hogy egy szoptatás eltart egy óráig is. Lehet, hogy olyan érzésed lesz, hogy szinte az egész napod a szoptatásról szól. Ahogy telnek a hónapok, rövidülnek majd a szoptatások – 4-9 hónapos kor között akár 5 percre is redukálódhat a szoptatási idő. 

Nem mindig esik egybe a baba és az anya akarata

A WHO 6 hónapos korig kizárólagos anyatejes táplálást javasol, ám 2 éves korig ajánlja a szoptatás folytatását. Előfordulhat, hogy a baba vagy te valamilyen oknál fogva hamarabb be szeretnétek fejezni a szoptatást. Vannak gyerekek, akik maguktól lemondanak az anyatejről 1-2 éves korukban, de vannak olyanok is, akik még 3-4 évesen is igénylik. Előfordul, hogy a szoptatásnak búcsút intve depresszió jelentkezik az anyánál.Nagyon fontos, hogy csak addig szoptass, amíg mindkettőtöknek jó, kényszerből, fogcsikorgatva semmiképp sem. A legjobb természetesen a természetes elválasztódás, de ha az elválasztás válik szükségessé, akkor fontos, hogy fokozatosan tedd, mert mindkettőtök egészségének, lelkének ez a legjobb megoldás.