Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Pancsoló

Szerző: Dr. Varga Krisztina

2003. június 28. | Frissítve: 2017. május 24.

Forrás: Baba Magazin

Mikor a szülők hazaviszik a kórházból az újszülöttet, akkor az egyik legizgalmasabb feladat a kicsi első fürdetése. A babák hamar megszeretik a pancsolást, kivált, ha a kismama vagy a kispapa leküzdi kezdeti félelmét: jaj, csak ki ne csússzon a csöppség!

Pancsoló

Az első hetekben amíg a köldökcsonk nem esik le, csak annyi vízben fürdessük a babát, ami nem lepi el a hasát. Elvileg, amíg a kicsi nem mászik, nem borít magára semmit, ha nem izzadna, heti egy-két alkalommal elegendő lenne a fürdetés. A legtöbb szülő azonban naponta megfürdeti kisbabáját, hiszen ez a tisztálkodáson felül önmagában is felfrissíti a csöppséget. Ha egy-egy napot mégis kihagyunk, akkor is gyakran mossuk meg az arcát és természetesen pelenkacserénél a popsiját. Fürdetésnél sokan félnek a ficánkoló kicsitől, akit nehéz megtartani.

Hol és hogyan fürdessük?

Természetesen a fürdőszobában és babakádban. Újszülött fürdetésére nem célszerű nagy kádat használni, mert le kell térdelnünk, le kell hajolnunk, és kevésbé tudjuk kontrollálni a kicsi mozgását. Alkalmasabb erre a műanyag babakád a megfelelő magasságban, stabil alátámasztással.
Néhány tanács, amelyek megkönnyíthetik a fürdetést, ami a nap egyik legkellemesebb eseményévé válhat.
- Készítsünk elő minden szükséges tartozékot a fürdéshez.
- Töltsük meg a kiskádat kb. 10 centi mély vízzel, amely 32-34 C fokos legyen, ne érezze forrónak a baba. A hőmérsékletet vízhőmérővel vagy a könyökünkkel is ellenőrizhetjük.
- Vigyük a babát a fürdőszobába és ott vetkőztessük le.
- Fokozatosan eresszük a kicsit a vízbe, miközben egyik kezünkkel a fejét és a nyakát alátámasztjuk. Locsoljuk egy csészével a kis testét egész fürdetés alatt, hogy ne fázzon.
- Egészen piciknél a tiszta víz is elegendő a fürdetéshez. Ha mégis szeretnénk valamilyen fürdetőt használni, akkor csak olyat vegyünk, ami ellenőrzött, kifejezetten babáknak készült, nem tartalmaz parfümöt, adalékanyagot, illatosítót, színezéket, hogy ne szárítsa ki és ne károsítsa a bőrét.
- Mosdókesztyűvel mossuk le tetőtől talpig, alaposan. A fejét nedves ruhával vagy a kezünkkel töröljük le. Megnedvesített vattalabdával mossuk le az arcát és a szemeit, ha a szemzugokban beszáradt váladékot látunk előbb nedvesítsük meg, hogy felpuhuljon, utána töröljük ki nedves vattával vagy kendővel.
- A popsiját a szokásos módon tisztítsuk, alaposan ügyelve a hajlatokra és az összefekvő részekre.
- Az ölünkben tekerjük fürdőlepedőbe, szárítgassuk meg alaposan, különös tekintettel a hajlatokra és a ráncokra.

Ügyeljünk a biztonságra!

Bár a fürdetés a babának és a családtagoknak is sok örömet szerez, legyünk mégis óvatosak és mindig tartsuk be az alábbi biztonsági tanácsokat:
- Soha, még egy pillanatra se hagyjuk a babát felügyelet nélkül! Ha csöngetnek, ha cseng a telefon, ha feltétlenül ajtót kell nyitni, illetve fel kell venni a telefont, csavarjuk törölközőbe a kicsit és vigyük magunkkal.
- Addig sohase tegyük a babát a vízbe, amíg a csapot el nem zártuk, hiszen a víz hőmérséklete vagy a vízszint hirtelen változhat.
- Győződjünk meg róla, hogy a víz hőmérséklete megfelelő.
- Ha a baba a kádban van, egy pillanatra se engedjük el, még akkor sem, ha önállón tud ülni.
- Tanítsuk meg, hogy a kádban felállni nem szabad.
- Legyen a családi fürdőkád is biztonságos, lássuk el csúszásgátlóval, ügyeljünk a játékok jó minőségére.
- Eleve állítsuk a vízmelegítőt alacsonyabb hőfokra, megelőzendő az égési sérüléseket (a baba bőre sokkal érzékenyebb, mint a miénk!).
- Sose hagyjuk a kicsit felügyelet nélkül, egy percen belül 2-3 centis vízbe is belefulladhat.
- Távolítsuk el a hegyes, éles szerszámokat, borotvát, ollókat és a hajszárítót vagy helyezzük magasra, hogy ne érhesse el a kisgyerek. Ne legyen semmilyen elektromos készülék bedugva a kád közelében, mivel a víz az elektromosságot vezeti, a fürdetés közben a vízbe eső elektromos készülék mindkettőjük életét veszélyezteti.
- Tartsunk távol a kicsitől minden gyógyszert, vegyszert, kozmetikumot, krémeket, alkoholos arcszeszeket, fogkrémet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések