Baba

PCO – kihat az egész testre

Manapság egyre gyakrabban hallunk róla, túlsúlyt, idővel cukorbetegséget, meddőséget okozhat. Alapos kivizsgálás után szerencsére jók a tüneti kezelés esélyei.

PCO – kihat az egész testre

A policisztás ovárium (PCO) elnevezés arra utal, hogy a petefészekben a normális peteérés helyett számos apró ciszta jelenik meg a külső kéreg alatt. Ez azonban csupán része egy összetett cukor-, zsíranyagcsere- és hormonális betegségnek, amelynek a cisztás petefészek egyik lehetséges, de nem kötelező tünete. A női meddőség gyakori oka, mely jellegzetes külső, ultrahanggal észlelhető és belső, laboratóriumi tünetekkel jár. A magyar nők körülbelül öt százalékát érinti.

Szerzett vagy hozott?

A PCO dominánsan öröklődő betegség, amely a sejtek inzulint (a cukoranyagcserét szabályozó hormont) érzékelő fehérjéinek (receptorainak) érzéketlenségében, az úgynevezett inzulinrezisztenciában nyilvánul meg. Mindez rontja a sejtek cukorfelvételét. A szervezet kénytelen a normálisnál nagyobb mennyiségű inzulint termelni, ez pedig kóros hormonális és anyagcsere-rendellenességeket eredményez: ha magas az inzulinszint, romlik a cukoranyagcsere, és rosszak a vérzsírértékek is. A magas inzulinszint férfihormon-túlműködéssel is jár, ez okozza a jellegzetes tüneteket és a meddőséget.

Lehetséges tünetei

A nemi érés idején jelennek meg először:

  • elhízás;
  • férfias bőrtünetek: aknés arcbőr, szőrösödés, hajhullás;
  • mindkét petefészek többszörös cisztás elváltozása, lúdtojásnyira növekedése vastag kéreggel, amelyben mindkét oldalon hat-nyolc ciszta látható;
  • évente kettő-négy alkalommal jelentkező, egy-két napig tartó méhvérzés, mely nem valódi menstruáció. PCO esetén peteérés nincs, a petefészkekben régebben lezajlott tüszőrepedésre utaló jelek sem láthatók, ugyanis a PCO mellett nincs ovuláció, nincs sárgatestfázis;
  • sikertelen próbálkozás a teherbe eséssel.

A PCO-s beteg többnyire elhízás, fokozott szőrösödés, meddőség vagy menstruációhiány miatt fordul orvoshoz. A tünetegyüttes idővel cukorbetegséghez, érelmeszesedéshez, magas vérnyomáshoz vagy súlyosabb érszövődményekhez (stroke, szívinfarktus) vezethet. Az viszont nagyon biztató, hogy a cukoranyagcsere és az inzulinszint rendezése után mérséklődnek a tünetek, és helyreállhat a rendes női ciklus és a fogamzóképesség is.

A betegség gyanúja esetén fontos az alapos kivizsgálás. Hüvelyi ultrahanggal vagy laparoszkópiával lehet kimutatni a többszörös petefészek-cisztákat, amelyek mindig kétoldaliak. Fontos a női és férfi nemi hormonok, a vércukor-, az inzulin- és a vérzsírértékek laboratóriumi meghatározása is. Figyelmeztető jel a csökkent cukortolerancia, amikor az éhgyomorra itatott cukoroldat elfogyasztása után két órával sem normalizálódik a cukorszint.

Rendezzük a cukrot

A PCO-t sokáig drasztikus beavatkozásokkal, például a petefészek felének eltávolításával próbálták kezelni. Manapság elsősorban a szénhidrát-anyagcsere rendezésére, az inzulinreceptorok érzékenységének helyreállítására törekednek. Ez lényegében szénhidrátszegény diétát és a cukorbetegség kezelésére is használt metformin nevű hatóanyag szedését jelenti.

A tünetek mérséklődése hónapokat, éveket vehet igénybe. Amennyiben a normális női ciklus és a fogamzóképesség ezek után sem áll helyre, peteérést serkentő gyógyszerekkel, injekciókkal lehet elősegíteni a meddőség megszűnését, illetve ilyenkor kerülhet szóba műtéti megoldás is. Kombinált fogamzásgátlók használatát PCO esetén csak rövid ideig javasolhatjuk, és csak az alapbetegség egyidejű kezelése mellett.

A betegség genetikai eredete miatt a PCO nem előzhető meg, de szénhidrátszegény diétával, rendszeres testmozgással, a testsúly normális keretek között tartásával megvan az esély a normális, egészséges életre, a szövődmények késleltetésére. Ezért különösen fontos, hogy mielőbb, lehetőleg a serdülőkor idején felismerjék.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin