Baba

Óvatosan terhesség alatt a fájdalomcsillapítókkal

Egy tanulmány szerint egyes fájdalomcsillapítók szedése a terhesség kezdeti szakaszában árthat a magzat központi idegrendszerének fejlődésének.
2013. Szeptember 17.

Az Obstetrics & Gynecology című folyóirat internetes kiadásában nemrég megjelent tanulmány a várandósság kezdeti szakaszában szedett ópiát alapú fájdalomcsillapítók fogyasztása és a magzat központi idegrendszerének fejlődése között talált összefüggésekről számol be.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja által finanszírozott kutatás során a szakemberek kimutatták, hogy az ilyen fájdalomcsillapítók fogyasztása megduplázza az esélyét annak, hogy a velőcső – vagyis az idegrendszer azon része, melyből a gerincvelő és az agy is kifejlődik – súlyosan károsodjon.

“Szeretnénk hangsúlyozni, hogy bármely súlyos születési rendellenesség összesen 2-3 százalékos eséllyel jelentkezik, így az általunk talált összefüggéseket a nagyobb kép egészében érdemes csak értelmezni” – nyilatkozta Mahsa Yazdy, a bostoni egyetemen végzett kutatás vezetője, majd hozzátette: “Bár a tubus neuralis károsodásának esélye megkétszereződött, ez a fajta születési rendellenesség továbbra is ritkaságszámba megy.”

A velőcső károsodása jellemzően a terhesség első hónapjában következik be, éppen ezért fontos tudatában lenni az ezen időszakban szedett ópiát alapú fájdalomcsillapítók veszélyeivel. Az ilyen gyógyszerek ugyanis rendkívül addiktívak és az Egyesült Államok kormányának kimutatása szerint a marihuána után a második leggyakrabban használt drog, amit mintegy 22 millió ember szed nem megfelelő módon az országban.

A káros hatásokat kimutató kutatás ismeretében dr. Siobhan Dolan, a March of Dimes – az egyik legnagyobb fiatal anyák és kisgyermekek egészségét védelmező nonprofit szervezet – gyógyszertanácsadója elmondta, hogy mivel ezeknek a piruláknak igen elterjedt és nem mindig indokolt a szedése, szeretnék felhívni a nők figyelmét a veszélyeire. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy a leendő anyák kellő mértékben és hatékony módon jussanak megfelelő információkhoz, még több ilyen és ezekhez hasonló kutatásra van szükség.

Forrás: Medipress