Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Otthonteremtés: szigorodik a hitelfelvétel

Szerző: Babaszoba.hu

2018. augusztus 30.

Forrás: HVG.hu

Októbertől szigorítják a lakáshitelek felvételét. A biztonságosabb hitelek drágábbak, a változás célja az, hogy a biztonságosabb hiteleket válasszák az emberek.

Otthonteremtés: szigorodik a hitelfelvétel
A Bankmonitor.hu szakértői szedték össze a legfontosabb tudnivalókat a változásokról.
A változás kizárólag az ingatlanfedezettel rendelkező hiteleket érinti. Ezek a lakáshitelek és szabad felhasználású jelzáloghitelek. Minden más hitel (személyi kölcsön, autóhitel, áruhitel stb.) esetében a jelenlegi szabályozás változatlan marad.
Október 1-től az igazolt jövedelemnek csak a 25%-áig vállalható hiteltörlesztés, ha változó kamatozású a hitelről beszélünk. 35%-ig vállalható hiteltörlesztés, ha legalább 5 évig fix kamatozással rendelkezik a hitel (5 éves kamatperiódus) és változatlanul 50%-ig vállalható fel hiteltörlesztés, ha legalább 10 évig fix kamatozással rendelkezik a hitel (legalább 10 éves a kamatperiódus).
Október 1-től a 10 éves kamatrögzítést (10 éves kamatperiódust) kell választania annak, aki a legmagasabb elérhető lakáshitelt szeretné felvenni.
Minél hosszabb a kamatrögzítés időtávja, annál magasabb a kamatszint. A magasabb kamatszint pedig magasabb törlesztőrészletet eredményez. Ebből az következik, hogy egy 300 ezer Ft nettó havi igazolt jövedelemmel rendelkező család október 1-től "csak? 23,6 millió Ft lakáshitelt vehet fel a mai 27,2 millió Ft-tal szemben. Ez 13%-os csökkenés, ugyanakkor a hitel kiszámíthatósága, biztonsága magasabb -olvashatjuk a hvg.hu-n.
Ha valaki ennél a példánál maradva mégis magasabb összeget szeretne felvenni, akkor hosszabb futamidőre vehet fel hitelt.
Ha valaki lakáshitelt szeretne felvenni, de van már meglévő hitele, akkor a meglévő hitel havi törlesztésének és az új hitel havi törlesztésének együttesen bele kell férnie a szabályozó által meghatározott, jövedelemhez viszonyított arányba. A fenti példa esetén: amennyiben a 300 ezer Ft jövedelemmel rendelkező családnak van egy 30 ezer Ft-os törlesztésű autóhitele, akkor 120 ezer Ft lesz a maximálisan felvállalható lakáshitel-törlesztőrészlet.
A Bankmonitor szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy az alacsony kamatok időszaka lassan véget ér. Magyarországon 6-7 éven keresztül csökkentek a kamatok. A nemzetközi környezetben jól látható a fordulat: az USA-ban már több kamatemelés is történt, Csehország is kamatot emelt már. Az Európai Központi Bank még nem emelt kamatot, de a pénzügyi lazítástól egyre inkább visszalép. A pénzügyi elemzők várakozása egységesen az, hogy emelkedni fognak a kamatok a jövőben. Pusztán az a kérdés, hogy ez az emelkedés gyors vagy lassú ütemű lesz.
A kamatemelkedés egyet jelent a hitel törlesztőrészleteinek emelkedésével. Egy adott hitel törlesztőrészlete azonban csak a kamatperiódus fordulónapján tud emelkedni. Ugyanazon hitelösszeg esetén minél hosszabb a kamatperiódus, annál kisebb mértékben emeli meg a törlesztőrészletet ugyanakkora mértékű kamatemelkedés.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák