Baba

Otthonfelújítási támogatás: ekkora fizetés kell, ha nincs meg az önerő

Sokan szeretnék felvenni a 2021. január 1-től igényelhető otthonfelújítási támogatást, ám nem mindenkinek lapul több millió a bankszámláján, amiből az önerőt fedezheti. Mekkora fizetés kell a hitelhez, ha így teremtenénk elő az önerőt?
2020. December 15.
Fotó: iStock

Legalább 150 ezer Ft nettóval kell rendelkeznie annak, aki hitelből szeretné fedezni az utófinanszírozású otthonteremtési támogatáshoz szükséges önerőt – ismertette az RTLKlub a Bankmonitor kalkulációját. Ha a legnagyobb összeget szeretné valaki megcélozni (márpedig egy családi ház esetén ennyit könnyedén rá lehet fordítani a felújításra), akkor 6 millió Ft szabad felhasználású jelzáloghitelt kell felvennie 10 évre. A legkedvezőbb banki konstrukció esetén az induló törlesztő 60 ezer Ft havonta, majd ez csökkenthető 27 ezerre, ha a visszakapott 3 millió forintot teljes egészében betörlesztik az önerőre felvett hitelbe. 

Ha netán mégsem kapja meg a támogatást az igénylő, a hitelt már nem lehet “visszacsinálni”, s az előtörlesztés híján marad a magas törlesztő.

A GYED-et kapók is jogosultak a támogatásra  

A közösségi oldalára feltöltött videóban mondta el Novák Katalin, hogy a gyermekgondozási díjban (gyed) részesülő szülők is jogosultak az otthonfelújítási támogatás igénybevételére, amennyiben a gyedes időszak alatt fennáll korábbi jogviszonyuk. Novák Katalin megjegyezte: ugyanez igaz a gyermekgondozást segítő ellátásra (gyes), valamint a gyermeknevelési támogatásra is (gyet).

Közlése szerint különleges helyzetben vannak a hallgatói vagy diplomás gyedet igénybevevők, mert nekik nem kell korábbi munkaviszonyt igazolni az otthonfelújítási támogatás igényléséhez. A gyermekek otthongondozási díjában részesülők akkor is jogosultak a támogatásra, ha nincs más jogviszonyuk – jelezte a miniszter.

A támogatási kérelem benyújtásakor kell igazolni a családnak a már megszületett gyermeket, vagy legalább 12 hetes magzatot. “Az otthonfelújítási támogatásnál 2022. december 31-ig biztosan lehet élni ezzel a lehetőséggel”. Benyújthatók ugyanazok a számlák a lakástakarék-pénztári elszámoláshoz és az otthonfelújítási támogatás igényléséhez is. Nem zárja ki semmi, hogy ugyanazokat a számlákat mind a két esetben benyújtsák, hiszen a lakástakarék-pénztári megtakarítások nagyrészt az igénylők saját pénzét tartalmazzák.

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a falusi csok keretében elszámolt számlákat párhuzamosan nem lehet elszámolni az otthonfelújítási támogatásban.

Forrás: MTI/babaszoba.hu