Baba

Ott, ahol szűkös az élelmiszerellátottság, nagyobb a csecsemőkori elhízás kockázata

Azokban a háztartásokban, ahol nincs elegendő élelmiszer, magasabb a csecsemőkori elhízás kockázata, mint ott, ahol mindenki számára elegendő étel áll rendelkezésre.
2020. Október 24.
Ott, ahol szűkös az élelmiszerellátottság, nagyobb a csecsemőkori elhízás kockázata (fotó: Getty Images)

A Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola kutatói 666 alacsony jövedelmű család csecsemőit követtek nyomon első életévükben, hogy az elhízás és az élelmiszerellátottság kapcsolatát vizsgálják. A kutatás azért különleges, mert korábbi tanulmányok nagyrészt a felnőttekre koncentráltak.

A tanulmányról szóló nyilatkozatában Sara Benjamin-Neelon vezető szerző docens elmondta, hogy “ennek a kapcsolatnak az egyik lehetséges magyarázata az, hogy az élelmiszer-bizonytalanság rosszabb minőségű élelmiszerekkel jár, amelyek elhízáshoz vezetnek, bár a csecsemők, különösen az első félévben korlátozott mértékben fogyasztanak élelmiszereket, hiszen leginkább anyatejen vagy tápszeren élnek”.

A 2013 és 2017 között végzett kutatás során megfigyelt New York-ban élő csecsemők több mint fele (55,4%) olyan háztartásokban élt, ahol a bejelentett éves jövedelem 20 000 USD alatt volt. A csecsemők többsége (68,6%) afro-amerikai, 14,9 százalékuk fehér volt.

A kutatók személyesen keresték fel a háztartásokat a csecsemők 3,6,9 és 12 hónapos korában, majd a későbbiekben telefonos interjút végeztek az édesanyákkal.

A kutatás eredménye, hogy a nagyon alacsony élelmiszerellátottságú háztartások kisbabái magasabb testzsírral és nagyobb súllyal rendelkeztek, mint azon társaik, ahol nem volt probléma élelmiszert vásárolni. Számszerűsítve: ahol alacsony vagy nagyon alacsony volt az élelmiszerellátottság, ott 1,72 illetve 1,55-ször nagyobb volt valószínűsége annak, hogy túlsúlyos a baba.

A túltáplálás és a szoptatás is tényezők lehetnek

A kutatók azt gyanítják, hogy ott, ahol bizonytalanság van az élelmiszerrel, étellel kapcsolatban, ott az anyák egész egyszerűen túltáplálják a csecsemőiket, azért, hogy biztosak legyenek abban, hogy elegendő táplálékot kapnak.

“Nagyon aggódnak amiatt, hogy gyermekeik nem kapnak eleget enni, mert nincs mindig elegendő élelem a házban. Általában és első körben a szülők nem esznek”- mondja Geraldine Henchy, a Food Research & Action Center vezetője. “Megpróbálják megvédeni a gyerekeiket.”

A másik tényező az lehet, ha az anya elhízott volt már a fogantatáskor. Az elhízott anyáknak nagyobb valószínűséggel lesznek a gyerekeik is elhízottak és nagyobb valószínűséggel korán vezetik be a szilárd táplálékot.

A Johns Hopkins kutatói azt találták, hogy az alacsony és nagyon alacsony élelmiszerellátottságú háztartások csecsemői általában 3-12 hónapos koruk között a túlsúlyos kockázati kategóriába kerülnek. Ezzel szemben az ott, ahol nem okoz problémát az élelmiszerellátottság, ott ebben az életkorban ez nem jellemző.

“Érdekes, hogy a szoptatott csecsemőknek más a növekedési íve: a kezdeti időkben nagyobb súlyúak lehetnek, mint a nem szoptatott csecsemők” – mondta Henchy.

A szoptatás társadalmi-gazdasági státuszhoz, és ezzel együtt az élelmezésbiztonsághoz is kapcsolódik. Az alacsony jövedelmű nők kevésbé valószínű, hogy addig szoptatnak, ameddig a magasabb jövedelmű nők. Egész egyszerűen azért, mert az alacsony státuszú csoportokhoz tartozó nőktől gyakran megkövetelik, hogy szülés után gyorsan térjenek vissza a munkába, ez pedig a szoptatás abbahagyásához vezet. A szoptatott csecsemők jobban szabályozzák a táplálékfogyasztásukat és ennek következtében kevésbé valószínű, hogy elhíznak.

A gyermekkori elhízással kapcsolatos egészségügyi problémák

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint az elhízott gyermekek nagyobb valószínűséggel tapasztalják a következő egészségi problémákat:

  • magas vérnyomás és magas koleszterinszint, mindkettő kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában
  • inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázata
  • légzési problémák, asztma, alvási apnoe
  • ízületi problémák és mozgásszervi kellemetlenségek
  • májbetegség, epekő és gyomor-nyelőcső reflux

A gyermekkori elhízás következtében magasabb a kockázata a szorongás, a depresszió kialakulásának. Továbbá jellemzőbb az alacsony önértékelés, alacsonyabb életminőség, zaklatás, megbélyegzés – írja a CDC.

Ha ezek a gyermekek elhízott felnőttek lesznek, akkor nagyobb valószínűséggel más súlyos egészségügyi problémák is kialakulhatnak, köztük daganatos megbetegedések.

Az elhízás és az élelmiszerellátottság kapcsolatának jobb megértése érdekében a tanulmány szerzői további kutatásokat terveznek.

(via)