Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ott, ahol szűkös az élelmiszerellátottság, nagyobb a csecsemőkori elhízás kockázata

Szerző: Babaszoba.hu

2020. október 24.

Forrás: babaszoba.hu

Azokban a háztartásokban, ahol nincs elegendő élelmiszer, magasabb a csecsemőkori elhízás kockázata, mint ott, ahol mindenki számára elegendő étel áll rendelkezésre.

A Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola kutatói 666 alacsony jövedelmű család csecsemőit követtek nyomon első életévükben, hogy az elhízás és az élelmiszerellátottság kapcsolatát vizsgálják. A kutatás azért különleges, mert korábbi tanulmányok nagyrészt a felnőttekre koncentráltak.
A tanulmányról szóló nyilatkozatában Sara Benjamin-Neelon vezető szerző docens elmondta, hogy "ennek a kapcsolatnak az egyik lehetséges magyarázata az, hogy az élelmiszer-bizonytalanság rosszabb minőségű élelmiszerekkel jár, amelyek elhízáshoz vezetnek, bár a csecsemők, különösen az első félévben korlátozott mértékben fogyasztanak élelmiszereket, hiszen leginkább anyatejen vagy tápszeren élnek".
A 2013 és 2017 között végzett kutatás során megfigyelt New York-ban élő csecsemők több mint fele (55,4%) olyan háztartásokban élt, ahol a bejelentett éves jövedelem 20 000 USD alatt volt. A csecsemők többsége (68,6%) afro-amerikai, 14,9 százalékuk fehér volt.
A kutatók személyesen keresték fel a háztartásokat a csecsemők 3,6,9 és 12 hónapos korában, majd a későbbiekben telefonos interjút végeztek az édesanyákkal.
A kutatás eredménye, hogy a nagyon alacsony élelmiszerellátottságú háztartások kisbabái magasabb testzsírral és nagyobb súllyal rendelkeztek, mint azon társaik, ahol nem volt probléma élelmiszert vásárolni. Számszerűsítve: ahol alacsony vagy nagyon alacsony volt az élelmiszerellátottság, ott 1,72 illetve 1,55-ször nagyobb volt valószínűsége annak, hogy túlsúlyos a baba.

A túltáplálás és a szoptatás is tényezők lehetnek

Ott, ahol szűkös az élelmiszerellátottság, nagyobb a csecsemőkori elhízás kockázata (fotó: Getty Images)
A kutatók azt gyanítják, hogy ott, ahol bizonytalanság van az élelmiszerrel, étellel kapcsolatban, ott az anyák egész egyszerűen túltáplálják a csecsemőiket, azért, hogy biztosak legyenek abban, hogy elegendő táplálékot kapnak.
"Nagyon aggódnak amiatt, hogy gyermekeik nem kapnak eleget enni, mert nincs mindig elegendő élelem a házban. Általában és első körben a szülők nem esznek"- mondja Geraldine Henchy, a Food Research & Action Center vezetője. "Megpróbálják megvédeni a gyerekeiket."
A másik tényező az lehet, ha az anya elhízott volt már a fogantatáskor. Az elhízott anyáknak nagyobb valószínűséggel lesznek a gyerekeik is elhízottak és nagyobb valószínűséggel korán vezetik be a szilárd táplálékot.
A Johns Hopkins kutatói azt találták, hogy az alacsony és nagyon alacsony élelmiszerellátottságú háztartások csecsemői általában 3-12 hónapos koruk között a túlsúlyos kockázati kategóriába kerülnek. Ezzel szemben az ott, ahol nem okoz problémát az élelmiszerellátottság, ott ebben az életkorban ez nem jellemző.
"Érdekes, hogy a szoptatott csecsemőknek más a növekedési íve: a kezdeti időkben nagyobb súlyúak lehetnek, mint a nem szoptatott csecsemők" - mondta Henchy.

A szoptatás társadalmi-gazdasági státuszhoz, és ezzel együtt az élelmezésbiztonsághoz is kapcsolódik. Az alacsony jövedelmű nők kevésbé valószínű, hogy addig szoptatnak, ameddig a magasabb jövedelmű nők. Egész egyszerűen azért, mert az alacsony státuszú csoportokhoz tartozó nőktől gyakran megkövetelik, hogy szülés után gyorsan térjenek vissza a munkába, ez pedig a szoptatás abbahagyásához vezet. A szoptatott csecsemők jobban szabályozzák a táplálékfogyasztásukat és ennek következtében kevésbé valószínű, hogy elhíznak.

A gyermekkori elhízással kapcsolatos egészségügyi problémák

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint az elhízott gyermekek nagyobb valószínűséggel tapasztalják a következő egészségi problémákat:
  • magas vérnyomás és magas koleszterinszint, mindkettő kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában
  • inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázata
  • légzési problémák, asztma, alvási apnoe
  • ízületi problémák és mozgásszervi kellemetlenségek
  • májbetegség, epekő és gyomor-nyelőcső reflux
A gyermekkori elhízás következtében magasabb a kockázata a szorongás, a depresszió kialakulásának. Továbbá jellemzőbb az alacsony önértékelés, alacsonyabb életminőség, zaklatás, megbélyegzés - írja a CDC.
Ha ezek a gyermekek elhízott felnőttek lesznek, akkor nagyobb valószínűséggel más súlyos egészségügyi problémák is kialakulhatnak, köztük daganatos megbetegedések.
Az elhízás és az élelmiszerellátottság kapcsolatának jobb megértése érdekében a tanulmány szerzői további kutatásokat terveznek.
(via)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések