Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Öt babajáték, ami minden gyerekszobában ott van

Szerző: Kiss Virág

2019. december 2. | Frissítve: 2021. június 14.

Forrás: babaszoba.hu

Melyik az az öt babajáték, ami biztosan fontos darabja lesz a gyermekszobának? Rögtönzött közvélemény-kutatásunkban olyan édesanyákat kerestünk meg, akiknek három év alatti gyermekük van.

Öt babajáték, ami minden gyerekszobában ott van
Nem kell, hogy egy babajáték ezerféle dolgot csináljon- vallották az általunk megkérdezett szülők. A legfontosabb szempont, hogy a kiválasztott játék tartós, minőségi darab legyen és megmozgassa a gyermeket valamilyen módon - állították egybehangzóan az édesanyák.
Nézzük meg, mely játékok vezetik képzeletbeli toplistánk első öt helyét.

1. Matatófal

Az egyik legnagyobb sláger a 3 év alatti korosztályban mindenképpen a matatófal, ami egy kiváló fejlesztőeszköz. A megkérdezett szülők között volt, aki asztalossal csináltatott ilyet, de olyan is akadt, aki maga készítette el az otthon található apró kis eszközökből, kacatoknak hitt kincsekből ezt a játékot. A matatófal érdekessége abban rejlik, hogy a rajta elhelyezett tárgyakat (csengő, retesz, cipzár, lakat, kulacstartó, nyomógombok) a gyerkőc megpróbálja működésbe hozni: tekergetni, tologatni, forgatni. A matatófal a baba finommotorikáját fejleszti, és az általam megkérdezett szülők szerint kétségtelen előnye, hogy hosszú időre leköti a figyelmet, mert a gyerekek élvezettel próbálnak ki mindent, ami rajta van.
Ha magunk szeretnénk belevágni a készítésébe, akkor ügyeljünk arra, hogy a táblára felkerülő tárgyak biztonságosak legyenek, ne tudja leszedni őket a baba, ne legyenek éles, hegyes részei, amivel kárt okozhat magának.

2. Húzható-gurulós játékok

A húzható, tolható, guruló, madzagos játékok főként a járástanulás időszakában igen népszerűek. Ezek a játékok kiváló legkiválóbb mozgás- és járásösztönzők, hiszen a kerekeken guruló állatok, autókkal és játéktelefonokkal a gyermeknek együtt kell haladnia. Különösen nagy örömet okoz, ha klaffog, hangot ad, mozgatja valamijét.

3. Formabedobó

A formabedobó a kézügyességet és a formaválogatást fejlesztő játék, amely számtalan kedves és változatos formában, akár interaktív verzióban is megvásárolható az 1-3 éves korosztály számára.
A formabedobó a méretek, formák és színek elsajátítását teszi lehetővé a gyermekek számára, és a mozgások közül a fogó és forgató mozdulatok kivitelezésének elsajátításához segíti hozzá az apróságokat.
Az interaktív formabedobók játékosan tanítják a piciket: a megfelelő forma beillesztésekor mondatokkal és zenével jutalmazzák a babát.

4. Építőkockák

"Nálunk kezdetben a puha, textil vagy szivacsépítőkocka volt a sláger, amit a fürdőkádba is be tudtak vinni magukkal" - osztotta meg tapasztalatait Verus, aki három kisgyermek édesanyja -, később pedig a fából készült építőkockák is megjelentek a játékosdobozunkban.
"A fából készült építőkocka nálunk nagyon menő. Nézegeti, rágja, lehet építeni és dönteni, ütögetni" - mesélte Rózsa, akinek kisfia nemrég múlt el féléves.
Az építőkockák elősegítik a finommozgások fejlődését, megtornáztatják a baba ujjait, megtanítják felismerni a térbeli viszonyokat, miközben a baba képzelőerejét és kreativitását is fejlesztik. A kisebbek kezébe még a nagyobb téglatestek, hasábok és kockákat tartalmazó játékokat célszerű adni.

5. Hinta

Rögtönzött közvélemény-kutatásunkra adott válaszok valamennyiében szerepel a hinta, ami - a szülők beszámolója szerint - minden gyermek számára az egyik legnagyobb örömforrás. A hinta ritmusos előre-hátra mozgása fejleszti a gyermek egyensúlyérzéket, serkentően hat a mozgásfejlődésére, valamint az agyi funkciókra, a térben való tájékozódásban. A hintát akár a lakásban is felszerelhetjük, de ügyeljünk rá, hogy mindig a gyermek életkorának megfelelőt válasszunk. Újszülöttkorban a vízszintes fekvést biztosító hinták a megfelelőek, ezt követően jöhetnek a biztonságos bébihinták, és később azok a hinták, ahol a gyermeknek már saját magának kell kapaszkodnia. Ma már akár olyan hintát is vásárolhatunk, ami fokozatosan alakítható át bébihintából gyermekhintává, így a gyermek igényeihez folyamatosan tud alkalmazkodni.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések