Baba

Ősztől a csecsemőknek is kell személyi a magyar szálláshelyeken

Biztonsági okokból újabb adatszolgáltatásra kötelezik a szállásadókat, illetve azokat, akik szálláshelyet szeretnének igénybe venni. A legkisebb vendégtől is okmányt fognak kérni a szállásadók.
2021. Június 28.
Ősztől a csecsemőknek is kell személyi a magyar szálláshelyeken (fotó: Getty Images)

Biztonsági okokból újabb adatszolgáltatásra kötelezik a szállásadókat, illetve azokat, akik valamilyen szálláshelyet szeretnének igénybe venni – írja a 24.hu. Szeptember elsejétől lép életbe (eredetileg már januártól élt volna), hogy a szálláshely-szolgáltatóknak érkezéskor egy okmányolvasóval le kell fényképezniük minden vendég iratát és azt fel kell tölteniük a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA). Mindenkit érint az adatszolgáltatás, a legkisebb szálláshelyet és a legkisebb, azaz a csecsemőkorú vendéget is. Ha nem mutatja be a vendég az okmányát, akkor meg kell tagadni tőle a szolgáltatást.

A részletek szabályozása azonban még várat magára, a szálláshelyek nem tudják, hogyan tudnak megfelelni az új kötelezettségüknek. A VIZA-rendszer tájékoztatójában azt írják, a rendszer biztonságos, aszimmetrikus titkosítással tárolják az adatokat, azokba csak a rendőrség nézhet bele a törvény szerint – a bűnüldözés, bűnmegelőzés, a közrend, közbiztonság, államhatár rendje, az érintett és mások jogai, a biztonság és a tulajdon védelme és körözés lefolytatása érdekében. Más nem nézheti meg, hogy kik voltak a szállás vendégei. A szálláshely-szolgáltató az adatokat legfeljebb két évig (a tudomására jutást követő első év utolsó napjáig) kezeli, a GDPR-szabályokat betartva, és erről tájékoztatást is kell adnia. Az ismertetőben az is szerepel, hogy más országokban (Olaszország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Franciaország, Németország) is alkalmaznak hasonló rendszereket.

2020. január 1-je óta működik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK), azóta be kell küldeni a vendég nemét, állampolgárságát, születés idejét, állandó lakcímének települését és irányítószámát anonim módon. Ezen adatok alapján azonban az egyes vendégek nem beazonosíthatók, az adatszolgáltatás statisztikai célból készül. Ezzel szemben a VIZA-rendszer közrendvédelmi célokat szolgál, a személyes adatokban célzottan és kizárólag a rendőrség végezhet keresést bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatainak ellátásához.

A Magyar Szállodaszövetség elnöke, Flesch Tamás a 24.hu-nak elmondta, hogy örülnének, ha lenne pályázat, vissza nem térítendő támogatás az okmányolvasók megvásárlásához.

Megerősítette, eddig a kicsi gyerekeknek nem kellett személyi ahhoz, hogy a szüleikkel szálláshelyre menjenek. Ősztől hozzá kell majd szokni, hogy ha valaki viszi akár a pár hónapos gyerekét, akkor a babának is kell okmány a bejelentkezéshez. Úgy véli, ahogy megszokták az emberek, hogy be kell mutatni a védettségi igazolványt érkezéskor, úgy ez is megszokottá válik idővel. Gond lehet viszont az automata szállodáknál, magánszálláshelyeknél, ahol nem feltétlenül találkoznak a vendéggel.

Forrás: 24.hu