Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Összeragadt szempillák

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 8. | Frissítve: 2015. október 4.

Forrás: Kismama magazin

A könnymirigy folyamatosan termeli a könnyet, ez mossa, nedvesíti a szemet minden pillantásnál, majd egy kis csatornán keresztül az orrba távozik a folyadék.

Ez a járat rendszerint még születés előtt kinyílik, de az sem ritka, hogy csak néhány hét, hónap elteltével kerül erre sor. Ha azt tapasztaljuk, hogy a csecsemő szeme mindig könnyes, illetve alvás után fehéres váladékot látunk a szemhéjak szélén, esetleg ettől össze is ragadnak a pillák, könnycsatorna-szűkületre gyanakodhatunk. A sárgás váladék, különösen, ha piros a baba szeme, inkább kötőhártya-gyulladásra utal. A kettő együtt is előfordulhat, ilyenkor az átjárhatatlan könnycsatorna felülfertőződik.
A csatorna megnyílását igen óvatos masszírozással is elősegíthetjük. Simítsuk végig ujjbeggyel gyengéden a belső szemzug és az orrnyereg közötti területet. Az összeragadt szemhéjakat felforralt és langyosra hűtött vízbe mártott gézlappal mosogassuk le. A két szemhez külön-külön törlőt használjunk, és ne mártsuk vissza a vízbe törlés után - így megelőzhetjük, hogy egy esetleges fertőzés egyik szemről a másikra terjedjen. Ha a könnycsatorna néhány hónap alatt sem válik átjárhatóvá, a gyermekszemész egyszerű beavatkozással átmossa a járatot.

A szempillák összeragadásától igen nyűgösek lehetnek a gyerekek


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések