Baba

Összekeverték a spermát, ázsiai gyereke született a kaukázusi párnak

Beperelt egy amerikai meddőségi klinikát egy korábban náluk kezelt pár, mert rossz spermával megtermékenyített petesejtet ültettek be. A kaukázusi párnak félig ázsiai lánya született.
2019. Szeptember 21.
Elcserélték a spermát, más gyerekét szülte meg Fotó: iStock

Kristina Koedderich és Drew Wasilewski 2013-ban fordultak egy New Jersey állambeli meddőségi klinikához, miután évekig próbálkoztak, de a nőnek természetes úton nem sikerült teherbe esnie. A Institute for Reproductive Medicine and Science nevű klinikán az anyától, illetve az apától vett petesejtet és spermiumot in vitro eljárás során termékenyítették meg, majd visszaültették Koedderich-be, aki egészséges kislányt szült.

A gyerek kétéves korában észrevették azonban, hogy valami nincs rendben vele, egyáltalán nem hasonlított az apukájára. Kristina és Drew egyaránt a kaukázusi rasszba tartoznak, míg a kislánynak ázsiai vonásai voltak. DNS-tesztet végeztettek, melyből kiderült, hogy a kislány csak az anyával van biológiai kapcsolatban, az apával nem.

Koedderich és Wasilewski (akik azóta elváltak) pert indítottak a meddőségi klinika ellen, nemcsak azért, mert valószínűleg összekeverték a spermiumokat, mellyel megtermékenyítették Koedderich petesejtjét, de arról sem nyilatkoztak, hol vannak az apa mintái. “Ha a beavatkozás napján nem Kristina kapta meg a spermiumokat, akkor hol vannak? Lehet, hogy vannak olyan gyerekek, akiknek Drew az apja, és nem is tud róluk” – nyilatkozta David Mazie, a család ügyvédje. Az ügyvéd szerint az ügynek még akkor sem lesz vége, ha megnyerik a pert. “Sajnos, ebben az esetben nincs tökéletes megoldás. Az időben nem lehet visszamenni, és az okozott kárt nem lehet semmissé tenni. A legjobb, amiben reménykedünk, hogy ez az intézmény és a hozzá hasonlóak megváltoztatják a szabályaikat, hogy soha többé ne történhessen meg ilyesmi.”

Nemrég hatalmas botrányt kavart egy másik eset, mely szintén egy amerikai meddőségi klinikán történt. Két pár is perelt, mert a klinika összecserélte a beültetett embriókat, és csak jóval a szülés után derült ki, hogy tulajdonképpen nincs biológiai kapcsolat a szülők és a gyermekek között. 

(via)

Ez is érdekelhet: