Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Összekeverhetem a friss anyatejet a korábban lefejttel?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. december 11.

Forrás: babaszoba.hu

Hogyan lehet egymással összekeverni a friss és a korábbi anyatejet, és mikor nem javasolt kombinálni ezeket?

Összekeverhetem a friss anyatejet a korábban lefejttel? (Fotó: Getty Images)
Ha a nap folyamán különböző időpontokban fejed le az anyatejet, felmerülhet a kérdés, hogy gyűjtheted-e ezeket egyazon tárolóedénybe, összekeverheted-e ezeket egymással. Hiszen ha egyszerre kevesebb tejet tudtál csak lefejni, érthető módon nem tárolnád külön edényekben, helyette feltöltenéd a korábbi tárolókat.
Ehhez a következő irányelveket fontos betartani.

Mikor lehet összekeverni?

Néhány dolgot érdemes szem előtt tartani, mielőtt összekevered az anyatejeket, hogy biztonságos legyen a baba számára.
Biztonságos összekeverni az anyatejeket a következők esetén:
  • a kezed, a pumpa és a gyűjtőedény tiszta,
  • a baba egészséges, és nem koraszülöttként érkezett,
  • az anyatejet csak otthoni használatra fejed le, nem adományozod,
  • amit egymással összekeversz, azt egyazon nap fejted le.
Ne keverd össze az anyatejeket, ha:
  • különböző napokon fejted le, mert nem biztonságos egy tegnap, vagy a múlt héten lefejt tej tárolóedényébe tenned a frisset,
  • fennáll a szennyeződés lehetősége, nem tiszta a környezte, vagy nem tudsz kezet mosni, mielőtt lefejed a tejet (ilyen esetben a legjobb, ha csak lefejed és kiöntöd a tejet, a baba biztonságát szem előtt tartva),
  • a baba koraszülöttként érkezett, esetleg immunrendszeri problémája van (ilyen esetben a lefejt anyatejet azonnal tedd egy üres, tiszta tárolóedénybe és zárd le, hogy megakadályozd az esetleges szennyeződést),
  • az anyatejet kórháznak, tejbanknak adományozod.

A friss anyatej összekeverése a szobahőmérsékletű tejjel

Ha szobahőmérsékletű tejhez adnád az új adag anyatejet, akkor öntsd közvetlenül annak a tárolóedényébe.  A friss anyatej legfeljebb 4 órán át maradhat szobahőmérsékleten, így csak akkor add hozzá az új tejet, ha nem régebbi ennél. Ha a korábban lefejt tej már 4 órája szobahőmérsékleten van, akkor vagy meg kell etetni azt a babával, vagy valamilyen módon tárolni kell.
Amikor korábbi, szobahőmérsékletű tejhez adsz friss adag anyatejet, az egészet olyan réginek kell tekinteni, mint a tárolóedényben lévő legrégebben lefejt tej. Így ha 3 órája van a tej az edényben, akkor a frisset beleöntve is 3 órásnak kell tekinteni.

A friss anyatej összekeverése hűtött tejjel

Adhatsz frissen lefejt anyatejet olyan korábbi anyatejhez is, ami a hűtőben volt. Azonban nem öntheted ehhez közvetlenül a lefejés után a friss, meleg anyatejet, azt először szintén le kell hűtened. Tedd 30-60 percre a hűtőbe a friss anyatejet, majd ha lehűlt, keverd hozzá a korábbi adaghoz.

A friss anyatej összekeverése kiolvasztott tejjel

Ha a friss anyatej és a kiolvasztott, korábban lefejt anyatej nagyjából azonos hőmérsékletű, akkor össze tudod keverni ezeket egy cumisüvegbe, hogy megetesd vele a babát. Lehet, hogy kevésbé kényelmes megoldás, de ha friss és kiolvasztott anyatejet is adnál a babádnak, célszerűbb, ha először a frisset kapja meg magában, hogy az ne vesszen kárba, majd az etetést fejezd be a fagyasztott tejjel. Ha az etetés végeztével marad még a tejből, a kiolvasztottat öntsd ki.
Jó, ha tudod, hogy a frissen lefejt anyatejet nem szabad kiolvasztott tejhez adnod azzal a céllal, hogy eltárold. A kiolvasztott tejet nem szabad ismét lefagyasztani, 24 órán belül fel kell használni, vagy ki kell dobni.
A friss, még meleg anyatejet nem szabad fagyasztott tejhez sem adnod, hiszen megolvaszthatja azt. De ha lehűtöd előtte, a fagyasztott tejre is ráöntheted - feltéve, ha a fagyasztott és friss anyatej is egyazon napon lett lefejve. Ilyen esetben tedd a friss anyatejet a hűtőbe, amíg le nem hűl, majd add hozzá a fagyasztott tej tárolóedényéhez.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák