Baba

Országos hiány van a rotavírus elleni védőoltásból

Gyártási problémák miatt országos hiány van az egyik fontos vakcinából. Ha tartós hiány alakul ki, egyes babák lecsúszhatnak az oltástól.
2019. Május 21.
Országos hiány van a rotavírus elleni védőoltásból

Országos hiány van a rotavírus elleni védőoltásból, június 17-ig, gyártási gond miatt – írja az Infostrat.hu az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatbázisára alapján. A vakcina beadatását 6 hónapnál fiatalabb csecsemőknek ajánlják, két adagban, az adagok között négy hétnek kell eltelnie.

Ha a kétadagos oltás második adagját nem tudják beadni az első után négy héttel, nem lenne megfelelő a védettség, bár ez annak függvénye, mennyi idő telik el – mondta az InfoRádiónak Póta György. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta, hogy az oltóanyagot 6 hónapos kor előtt el kell kezdeni, egyiket 6, másikat 8 hónapig be is kell fejezni. Az ajánlott kezdés a 2-3 hónapos kor.

Ha tartósnak mutatkozik a hiány, egyes babák eleshetnek attól a lehetőségtől, hogy megkapják az oltást. A rotavírus gyakori kórokozó, ami hányást és több napig tartó hasmenést, magas lázat okoz. Folyadék- és ionvesztés, valamint kiszáradás lehet a következménye, kisbabáknál akár órákon belül.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Infostart.hu