Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Országos hiány van a kötelező vakcinákból

Szerző: Babaszoba.hu

2018. április 3.

Forrás: PharmaOnline

Több vakcinából is országos hiány van: a mumpsz, a kanyaró, a rubeola elleni kötelező védőoltások hiányoznak a rendszerből. Várhatóan május végéig ez így is marad. A megoldás egyelőre az, hogy fizetni kell az egyébként ingyenes és kötelező oltásokért.

Országos hiány van a kötelező vakcinákból
A Vasárnapi Hírek írta meg, hogy jelenleg a kötelező és ingyenes védőoltásokból országos hiány van: így a kanyaró, a mumpsz és rubeola elleni kombinált vakcinából, de nem ez az egyetlen, ami nem elérhető jelenleg.
Az országos hiány várhatóan május végéig tart, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatai alapján.
Az ok, amiért nincs elegendő vakcina, a gyártó azt a választ adta, hogy nem mindig sikerül megfelelően kalkulálni, hogy mekkora mennyiségre lesz szükség. Szerintük a hiányzó vakcinát helyettesíteni is lehet más vállalat oltásaival.
Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint lehet ugyan helyettesíteni, de ilyenkor fel kell írni receptre, a szülőnek pedig ki kell váltani azt a patikában. Vagyis fizetni kell az ingyenes és kötelező oltásért. Az ára 13 ezer forint körül mozog. Úgy tűnik jelenleg ez az egyetlen megoldás a kialakult problémára.
Kapcsolódó cikkeink védőoltás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák