Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Orrszívás

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 8. | Frissítve: 2019. február 25.

Forrás: Kismama magazin

Nátha esetén nem tekinthetünk el az orrszívó használatától. Az orrszívás nem fájdalmas, a felgyülemlett váladék azonban a levegővel teli arcüregekbe, illetve a fülkürtön át a fülbe kerülhet, és súlyos gyulladást okozhat.

Az orrszívó főként csecsemőkorban nagy segítség


Naponta minél többször távolítsuk el a váladékot, szopás előtt mindenképpen, mert eldugult orral nem tud szopni a baba. Hagyományos kézi (gumilabdás) orrszívóval leginkább az első hónapok nyugodtabb csecsemőjénél boldogulunk.
Fektessük a babát a pelenkázóra, hajoljunk fölé, így lábait felsőtestünkkel rögzítjük, karjait hajtsuk le könyökünk alá. Nyomjuk össze a gumilabdát, majd az orrlyukba vezetve engedjük fel, miközben a másik orrlyukat befogjuk. Többször egymás után ismételjük a szippantgatást. A kézi orrszívó előnye, hogy nem zajos, kicsi és olcsó.
Eredményesebben tisztíthatjuk a baba orrát elektromos orrszívóval, mert folyamatos szívást biztosít. Kisméretű, bárhova magunkkal vihetjük. Nagyobb gyereknél is igen hasznos, mert a sok orrfújástól kipirosodott bőrt kímélhetjük az orrszívással, illetve szívással megelőzhetjük a helytelen orrfújásból adódó váladékpangást.
Kis csecsemőnél ezzel az eszközzel is a már leírt testhelyzetben végezzük az orrtisztítást. A nagyobbacska babát vegyük ölünkbe szoptatási helyzetben, mellünk felé eső karját dugjuk a hónunk alatt hátra, a másik karját és a fejét szorosan öleljük át.
Hasonlóan szippanthatunk porszívóra csatlakoztatható orrszívóval. Állítsuk a porszívó teljesítményét a legkisebb fokozatra, kapcsoljuk be, majd csatlakoztassuk hozzá az orrszívó eszközt, ezután vegyük ölbe a babát. Takarjuk le vastag pokróccal a porszívót, ha a hangjától fél a kicsi. Minden használat után azonnal öblítsük ki az orrszívót, és áztassuk fertőtlenítő folyadékban.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések