Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Orrszívás

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 8. | Frissítve: 2019. február 25.

Forrás: Kismama magazin

Nátha esetén nem tekinthetünk el az orrszívó használatától. Az orrszívás nem fájdalmas, a felgyülemlett váladék azonban a levegővel teli arcüregekbe, illetve a fülkürtön át a fülbe kerülhet, és súlyos gyulladást okozhat.

Az orrszívó főként csecsemőkorban nagy segítség


Naponta minél többször távolítsuk el a váladékot, szopás előtt mindenképpen, mert eldugult orral nem tud szopni a baba. Hagyományos kézi (gumilabdás) orrszívóval leginkább az első hónapok nyugodtabb csecsemőjénél boldogulunk.
Fektessük a babát a pelenkázóra, hajoljunk fölé, így lábait felsőtestünkkel rögzítjük, karjait hajtsuk le könyökünk alá. Nyomjuk össze a gumilabdát, majd az orrlyukba vezetve engedjük fel, miközben a másik orrlyukat befogjuk. Többször egymás után ismételjük a szippantgatást. A kézi orrszívó előnye, hogy nem zajos, kicsi és olcsó.
Eredményesebben tisztíthatjuk a baba orrát elektromos orrszívóval, mert folyamatos szívást biztosít. Kisméretű, bárhova magunkkal vihetjük. Nagyobb gyereknél is igen hasznos, mert a sok orrfújástól kipirosodott bőrt kímélhetjük az orrszívással, illetve szívással megelőzhetjük a helytelen orrfújásból adódó váladékpangást.
Kis csecsemőnél ezzel az eszközzel is a már leírt testhelyzetben végezzük az orrtisztítást. A nagyobbacska babát vegyük ölünkbe szoptatási helyzetben, mellünk felé eső karját dugjuk a hónunk alatt hátra, a másik karját és a fejét szorosan öleljük át.
Hasonlóan szippanthatunk porszívóra csatlakoztatható orrszívóval. Állítsuk a porszívó teljesítményét a legkisebb fokozatra, kapcsoljuk be, majd csatlakoztassuk hozzá az orrszívó eszközt, ezután vegyük ölbe a babát. Takarjuk le vastag pokróccal a porszívót, ha a hangjától fél a kicsi. Minden használat után azonnal öblítsük ki az orrszívót, és áztassuk fertőtlenítő folyadékban.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák