Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Orrszi-Porszi: előzzük meg a fülgyulladást! (X)

Szerző: Babaszoba.hu

2013. október 1.

Forrás: babaszoba.hu

A váladék leszívásával megakadályozhatjuk, hogy a gyulladás a középfülre, a garatra, vagy az alsóbb légutakra terjedjen.

Az "Orrszi-Porszi" szívócsatlakozó segítségével 0-6 éves korig az orrban keletkezett váladékot könnyen el tudjuk távolítani. Felső légúti hurut jelentkezésekor az orrban kezdetben vizes, majd nyákos vizes és sárgás, esetleg zöldes gennyes váladék keletkezik. A gyógyulási folyamat során ebből a gennyes váladékból nyákos, végül vizes váladék alakul ki. A készülék segítségével az orrból leszívhatjuk a váladékot és ezzel megakadályozzuk, hogy a gyulladás a középfülre, garatra, illetve az alsó légutakra is átterjedjen.

Egyszerű használat

Először csatlakoztassuk az "Orrszi-Porszi" csatlakozó harangját a porszívó csövébe, majd lehetőleg a leggyengébb fokozatra állítsuk a porszívónkat. A csecsemőt vagy kisdedet fektessük hátára a szőnyegre tett plédjére. Az orrleszívást végző személy térdeljen a gyermek jobb oldalára a szőnyegre. Kapcsolja be a porszívót és bal kezével rögzítse a gyermek fejét középállásban úgy, hogy a hüvelyk ujjával a jobb orrszárnyat enyhén az orrsövényre nyomja. A jobb kezében lévő "Orrszi-Porszi" orr-illesztékét helyezze a gyermek bal orrbemenetébe, majd lefelé és oldalt tartsa. 5 másodperc múlva a jobb orrszárny lezárását szüntesse meg és a bal orr félben keletkezett váladékot könnyen eltávolíthatjuk. Hasonló módon szívja le a jobb orrfelet is - javasolja dr. Berényi Imre fül-orr-gégész, az SZTE Újszeged Gyermekklinika osztályvezető főorvosa.

Nagyobb kisdedet vagy óvodás korú gyermeket ölbe kell ültetni. Érdemes a gyermeknek az orrszívás folyamatát elmondani, mert a gyermek részéről kisebb lesz az ellenállás. Az egyik felnőtt a gyermeket ölbe veszi úgy, hogy a gyermek a combján ül. Két lába közé veszi a gyermek lábát és enyhén megszorítja. A gyermek két kezét egy kézzel a gyermek mellkasához rögzíti és a másik kezével középállásban a gyermek fejét fixálja. A másik felnőtt a bekapcsolt porszívóhoz csatlakozott "Orrszi-Porszi" illesztékét először a bal orrfél bemenethez helyezi lefelé és oldalt tartja, bal kézzel a jobb orrszárnyat az orrsövényhez enyhén nyomja 5 másodpercig, majd elengedi és leszívjuk az orrban összegyűlt váladékot. Jobb oldalt hasonlóképpen kell leszívni.

Orrszívás után

Ezután javasolt a gyermek életkorának megfelelő orr-nyálkahártya csökkenő orrcseppet permetformában az orrfelekbe befújni és 20 perces várakozás után újból a fenti módon a gyermek orrát újra leszívhatjuk. Javaslat: első orrszívás előtt érdemes tengeri vizes permettel az orrváladékot fellazítani.

Orrszívás lényege: az orrfél lezárásakor az orrban vákuum keletkezik és ezért a középső orrjáratból is sikerül az orrváladékot a közös orrjáratba juttatni, ha az orrfél lezárásának megszüntetése után a közös orrjárataból távolítjuk el a váladékot.

Orrmandula műtéten átesett gyermek, illetve kicsi orrmandula esetén javasolt, hogy a száját csukja be a gyermek. Orrvérzés esetén szorítsuk az orrszárnyat az orrsövényhez néhány percig. Ügyeljünk az orrilleszték helyes beállítására.

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák