Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Orosz trolloknak köszönhetjük az oltásellenesség terjedését?

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. augusztus 27.

Forrás: babaszoba.hu

Egy kutatásból az derül ki, hogy az oltásellenes netes csoportok mögött ugyanazok a trollok állnak, akiket már korábban összefüggésbe hoztak az amerikai elnökválasztás orosz befolyásolásával.

Orosz trolloknak köszönhetjük az oltásellenesség terjedését?
A washingtoni George Washington Egyetem kutatói miközben igyekeztek javítani a közegészségügyi dolgozók médiakommunikációját, többször is belefutottak olyan netes csoportok vitáiba, ahol oltásellenesek és oltáspártiak csaptak össze. Elkezdték vizsgálni, hogy kik állnak a viták mögött -írja a The Guardian.
A kutatás több olyan profilt is felfedezett, amelyekről ma már ismert, hogy ők azok az orosz trollok, akik beavatkoztak az amerikai választásokba.
A kutatók azt állítják, hogy az orosz trollok az oltás-vita mindkét oldalán részt vettek, azaz az oltásellenesek és az oltáspártiak oldalán is, mivel a céljuk az volt, hogy heves vitákat generáljanak és elbizonytalanítsák az embereket. Ráadásul politikai ügyekkel kapcsolják össze az oltáskérdést, ezzel is elbizonytalanítva az embereket.
"Azzal, hogy mind a két oldalon részt vettek a vitában és elbizonytalanították az embereket, mindannyiunkat veszélyeztetnek, ugyanis a fertőző betegségek nem állnak meg a nemzeti határokon" - mondta Mark Dredze, aki maga is részt vett a kutatásban.
Az American Journal of Public Healthben publikált tanulmány szerint Európa évtizedek óta az egyik legnagyobb kanyarójárványával néz szembe, amely részben a csökkenő átoltottsági arányoknak tulajdonítható. 2018 első hat hónapjában 41 000 kanyarós eset volt a kontinensen.
"Az amerikaiak túlnyomó többsége úgy véli, hogy az oltóanyagok biztonságosak és hatékonyak, de a Twitteren azt a benyomást keltik, hogy sok vita van az oltóanyagokról" - mondta David Broniatowski, a George Washington Műszaki és Alkalmazott Tudományok Iskolájának adjunktusa.
Az orosz trollok úgy tűnik, hogy az oltás-kérdést az Egyesült Államokban ellentmondásos kérdéseihez kapcsolják. Gyakran a tweetek az amerikai kormány legitimitását célozták meg.
A kutatás azt is megállapította, hogy az amerikai elnökválasztási botrányba érintett profilok 22-szer annyit posztoltak a Twitteren oltásellensség-témában, mint egy átlagos felhasználó. Ez arra engedi következtetni a kutatókat, hogy központi utasítás áll a trollkodás mögött.
Kapcsolódó cikkeink oltásellenesség témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák