Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Óriási ereje van a babával való szemkontaktusnak

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 18.

Forrás: babaszoba.hu

Mélyen belenézni a kisbaba szemeibe. Szülőként ez az egyik legcsodálatosabb érzés - és az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy kapcsolatot teremtsünk vele.

Óriási ereje van a babával való szemkontaktusnak

Valódi kapcsolódás

Az újszülöttek nem tudnak beszélni, de még csak mosollyal sem képesek kifejezni magukat az első hónapokban - azonban több kutatás is bizonyítja, hogy a szemkontaktussal, sokat mondó pillantásaikkal valóban kommunikálnak. És az is kiderült, hogy a kapcsolat, amelyet a csecsemővel való szemkontaktus kovácsol, sokkal erősebb, mint korábban gondoltuk. Ugyanis ha a baba és a szülő egymás szemébe néznek, agyhullámaik szinkronba kerülnek a másikéval, derítette ki a Cambridge-i Egyetem és a szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem kutatása.
A kutatók úgy vélik, hogy az, hogy így mentális szinkronba kerül a gyermek és a szülő, az első lépés a valódi kommunikációjuk felé. A felmérés során 17, nyolc hónapos kisbabát vizsgáltak EEG sapkával (elektroenkefalográffal) - ez egy olyan pszichológiai mérőeszköz, mely a idegsejtek elektromos aktivitásának regisztrálására szolgál. A kisbabákról videófelvételt készítettek úgy, hogy rajtuk volt az eszköz, miközben felnőttek énekeltek gyermekdalokat. A videók egy részében a felnőttek egyenesen a babákra néztek, míg a többiben 20 fokos szögben elnéztek a csecsemők feje mellett, vagy teljesen elfordították felőlük a tekintetüket. A felmérést úgy is elvégezték, hogy közben nem készült felvétel. Volt, hogy közben csak a csecsemők viseltek EEG sapkát, és olyan is, hogy a babák és a felnőttek is.

Erősödött az agyhullámok egymásra hangolódása

Amikor a felnőttek a csecsemőkre néztek, az agyhullámok egymásra kapcsolódása erősödött, míg amikor elnéztek a babák mellett, akkor gyengült a kapcsolat. Az egyelőre nem bizonyított, hogy a kisbabák agyi aktivitása tükrözi ilyenkor a felnőttekét, de a kutatás arra utal, hogy a babák agyműködése hasonulni próbál a szüleikéhez, ha szemkontaktust teremtenek, és ez visszafele, a szüleik agyműködésére is igaz. A kutatók úgy vélik, hogy ez a felfedezés jobb betekintést enged a csecsemők azon képességébe, ahogy kapcsolatot teremtenek a szüleikkel a szemkontaktus segítségével.
Victoria Leong, a tanulmány egyik kutatója elmondta, hogy amikor a csecsemő és a felnőtt egymásra néznek, azzal azt jelzik, hogy a másik rendelkezésére állnak, és hajlandóak vele kommunikálni. - Azt tapasztaltuk, hogy mind a felnőttek, mind a kisbabák agya reagál erre a jelzésre. Ez felkészíti a csecsemőket és a szülőket arra, hogy a későbbi kommunikációjuk során könnyebben ismerjék fel, mikor hallgassanak, és mikor beszéljenek a másikhoz, és ez hatékonyabbá teszi a babák beszédtanulásának folyamatát is - fejtette ki a kutató.
A Science News egy korábbi felmérése szerint amikor az emberek egy csoportjának agyhullámai kapcsolódnak, könnyebben lépnek interakcióba egymással, és ez visszafele is igaz, amikor az emberek kölcsönösen egyetértenek valamivel, az agyhullámaik is elkezdenek idomulni egymáshoz. Ezt figyelembe véve feltehetőleg egy erős, élethosszig tartó kommunikációs kapocs jön létre a szülő és a gyermeke között a szemkontaktusnak köszönhetően. Hogy szülőként úgy érezzük, hogy ha kisbabánk szemébe nézve egy erős kötelék jön létre köztünk, az nem csak a képzeletünkben létezik - a kutatásnak köszönhetően tudjuk, hogy ez valóban így is van.
Forrás: mother.ly
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Anyatej: a baba legjobb védelmezője (X)

Az anyatej a természet tökéletes találmánya. A Nestlé szakértői is több évtizede kutatják és rengeteget tanultak már belőle.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák