Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ördög Nóra: "Mi, európaiak el sem tudjuk képzelni, milyen egy szülés Angolában"

Címkék:

tetanusz

Szerző: Babaszoba.hu

2015. november 17. | Frissítve: 2015. november 24.

Forrás: babaszoba.hu

Szívet tépő zokogást hallok a vianai kórház folyosóján, szeretnék valahol nagyon messze lenni. Egy anyuka rohan velünk szembe, magán kívül zokog, üvölt, a kezében kisbaba ruhák, de nincs kire adni...

Nem merünk egymásra nézni, pontosan tudja mindenki, hogy meghalt a kisbabája. Fél óra múlva újra meghalljuk a zokogást, de kiderül, már egy másik anyuka siratja a babáját. Itt, ebben az angolai kórházban, a szülészeten a csecsemőhalál mindennapos.

Orrfacsaró bűzben szivacsos, de ágynemű nélküli ágyakon fekszenek a vajúdó nők. A saját ruhájukban jönnek be, abban szülnek, majd abban hazamennek. "Az afrikai nő bivalyerős" - mondja mosolyogva az egyik orvos, amikor ledöbbenünk azon, hogy hat órával szülés után küldik is haza a nőket. A szülő nők fájdalomcsillapítóról nem is álmodhatnak, a császármetszés pedig nem igazán szokás.

A kórházban százan dolgoznak, ennyi az egészségügyi személyzet, ebből három orvos. Így orvost sem mindig lát a szülő kismama, csak akkor, ha nagy a baj. "Egy ultrahangunk van" - mutatja büszkén a gépet az egyik orvos. "De nem használjuk, csak ha nagyon muszáj" - teszi hozzá.
A Pampers és az UNICEF közötti együttműködés idén ünnepli 10. évfordulóját, egyrészt azzal a bejelentéssel, hogy eddig 17 országban sikerült felszámolni az anyai- és újszülöttkori tetanuszt, másrészt újra meghívják a szülőket és kisbabáikat, hogy csatlakozzanak különleges születésnapi kívánságukhoz: segítsenek felszámolni az anyai és újszülöttkori tetanuszt mindenütt, ahol még mindig veszélyt jelent.

A szülőszoba padlója beton, és olyan szülőszék, mintha 40-50 évet utaztunk volna az időben. És a berendezés ennyi. Pontosabban van még benne egy kiságy: két pici baba fekszik benne, ikrek. Csak úgy, ahogyan megszülettek fekszenek becsomagolva, a fehér kendő rajtuk itt-ott kakis. Ezek a babák szerencsések, mert születésük után - pár órával ezelőtt - beoltották őket. Ha otthon születtek volna, nem kaptak volna oltást, és ki tudja, mikor kerültek volna orvoshoz.


"Találkoztam olyan anyukával, aki otthon egyedül szülte meg a gyermekét, és saját maga vágta el a köldökzsinórt. Sokszor ilyenkor fertőzik meg tetanusszal a babát. Amikor egy újszülött tetanusszal fertőződött, gyógyulásra nincs lehetősége, a fertőző betegség évente 49 000 kisbaba életét követeli, ami azt jelenti, hogy minden 11. percben meghal egy csecsemő Afrikában.

Az ő és más hasonló helyzetben lévő édesanyák elképesztő története tanúskodik arról, mennyire fontos az édesanyák és leendő gyermekeik támogatása azokban a veszélyeztetett országokban is, ahol nincs megfelelő segítségnyújtás ennek a szívszorító betegségnek a visszaszorítására. Ezt kívánom én is, és kérek egyúttal minden szülőt arra, hogy csatlakozzanak ők is szülinapi kívánságunkhoz a tetanusz teljeskörű felszámolásának érdekében" - mondja Ördög Nóra, a Pampers és az UNICEF "1 csomag = 1 védőoltás" kampányának magyarországi nagykövete.


A Pampers és az UNICEF tíz éve tartó összefogásának egyetlen kívánsága van: a világon mindenütt felszámolni az anyai és újszülöttkori tetanuszt. A szülők támogatásának köszönhetően a Pampers és az UNICEF "1 csomag = 1 védőoltás" kampányának kezdete óta hozzávetőleg 500 000 újszülött csecsemő életét sikerült megmenteni. Az eltelt évtized alatt összesen 300 millió védőoltást juttattak a rászoruló országokba, ami azt jelenti, hogy másodpercenként egy védőoltás jutott el egy édesanyához és kisbabájához.

Az elmúlt 10 évben a veszélyeztetett helyzetben lévő anyák és gyermekeik számát sikerült felére csökkenteni, de továbbra is tény, hogy még mindig több mint 71 millió nő és kisgyermek van kiszolgáltatva a fertőző betegségnek. A tetanuszfertőzés azonban védőoltás beadásával könnyedén megelőzhető, éppen ezért az UNICEF a Pampers támogatásával továbbra is a fertőzés teljes felszámolásáért küzd.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák