Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Olvass, és újra gyerek leszel!

Szerző: Sződy Judit

2012. szeptember 11.

Forrás: babaszoba.hu

Verset olvasni? Ki ér arra rá? Remélem, te. Ha megismered Hétvári Andrea kötetét, mindennap előveszitek a gyerekekkel.Annyi, de annyi önjelölt költő publikál gyerekverset, hogy gyakran félve veszem a kezembe az újabb könyveket. Mert mi jutott a mi generációnknak? Weöres Sándor, Szabó Lőrinc, Tandori Dezső a magyarok közül, és a soha le nem tehető svéd gyerekversek nagyobbacska korunkban. Van-e gyerekvers utánuk, vajon merhet bárki is hozzáfogni, hogy ritmust, rímeket keressen, hogy megpróbálja érzéseit, élményeit átadni a kicsiknek? Sajnos túl sokan mertek. Az ezredforduló körül megteltek a könyvesboltok kínosan igénytelen gyerekkönyvekkel. Szerencsénkre teret kaptak a tehetségek is, mint Lackfi János, Varró Dani vagy Szabó T. Anna.

Képzeld el!

Hétvári Andrea Képzeld el! című könyvét is enyhe szorongással fogtam a kezembe, de mindjárt az első vers elolvasása után úgy éreztem, hogy ha a többi szörnyű is, én már mindent megbocsájtok. Erre szerencsére nem volt szükség! Ahogy haladtam versről versre, úgy érzetem, újra a kis székemen üldögélő, tűnődő hatéves kislány vagyok, aki magyarázatot szeretne mindenre, aki mindent elhisz a felnőtteknek, de igazából semmit sem. Elgondolkodik bármiről, amivel találkozik: életről, halálról, környezetvédelemről, tévéreklámokról, arról, hogy a felnőttek csúnyán beszélnek, a félelemről, a szülőkről. Tükröt tart, és megnyugtat, miközben megmutatja, mi is járhat a gyerekeink eszében.Ám ha nem lennél filozofikus kedvedben, lapozz kicsit tovább. Olvass a mindennapokról, a télről, napjaink hőseiről, a dombokról, a reggelről, a felhőkről, az állatokról igazi, pergős, már-már énekelni való verseket remek ritmussal, kifogástalan rímekkel.


És ha még ez sem győzött meg, hallgasd meg Andrea verseit a Csillaghúr együttes és a Málna együttes feldolgozásában! Vedd az öledbe a gyereket, és már ott is a csoda.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Kevesebb köhécselés idén ősszel?

Levegőtisztítót teszteltünk!

Válaszd az örömteli fejlődést gyermeked számára! (X)

Kisbabád mosolya a legbiztosabb visszajelzése annak, hogy jól érzi magát és boldog. Ez a mosoly tudatja minden szülővel, hogy gyermeke fejlődése örömteli, a világ bármely pontján is éljenek. De mégis mi a titka az örömteli fejlődésnek?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák