Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Olvass a babádnak születésétől kezdve

Szerző: Babaszoba.hu

2017. február 10. | Frissítve: 2019. november 27.

Forrás: babaszoba.hu

A hangos olvasásnak kettős hatása van, jót tesz a baba fejlődésének és a köztetek lévő kapcsolatot is megerősíti.


Két évvel ezelőtt az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia egy meglehetősen egyszerű tanácsot adott: a baba születésétől kezdj el olvasni neki! Ez egyrészt serkenti az agy fejlődését, megnyitva ezzel az utat a jobb beszédkészség felé, valamint erősíti a kapcsolatot közted és a baba között - írja a The Bump.
A Kids and Family Reading hatodik, éves jelentése alapján megállapítható, hogy 2016-ban a 0-5 éves korú gyermekek esetében négyből több mint három szülő kezdett el hangosan olvasni a gyermekének az első szülinapja előtt.
Ami még ettől is biztatóbb, hogy ezeknek a szülőknek nagyjából negyven százaléka mindezt a baba három hónapos kora előtt elkezdte, ez pedig harminc százalékos növekedés a két évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Ráadásul ezen szülők hatvankét százaléka 5-7 alkalommal olvas hangosan a babájának hetente. Apukák, anyukák és bébiszitterek is egyetértenek abban, hogy egy-egy esti mese is bőven elegendő, hogy segítse az elalvást.
Idehaza elmondható, hogy a könyvolvasás gyakoriságának megoszlása a fiatalok körében, egy 2013-as Ipsos felmérés szerint jóval árnyaltabb képet fest. Huszonnyolc százalékuk soha, a legtöbben pedig, 35%-ban azt vallották, hogy ritkábban mint havonta olvasnak könyvet. A felmérésben szereplők mindössze hét százaléka olvasott naponta, 16%-uk heti, tizennégy százalékuk pedig havi rendszerességgel.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák