Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Oltással kapcsolatos tévhitet cáfol a gyerekorvos

Szerző: Babaszoba.hu

2020. szeptember 2.

Forrás: HáziPatika.com

Sok a tévhit az oltások és a koronavírus kapcsán. dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke cáfolta a legfontosabbat.

Oltással kapcsolatos tévhitet cáfol a gyerekorvos (fotó: Getty Images)
Érdemes a tanév megkezdése és a közösségbe kerülés előtt beadatni azokat az oltásokat, amelyeket tavasszal elhalasztottak a koronavírus-járvány miatt - mondta korábban dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke. Most az Inforádiónak mondta el a gyerekorvos, hogy rengeteg tévhit kering a védőoltások és a koronavírus kapcsán, például, hogy az oltások legyengítik az immunrendszert és ezzel fogékonyabbá teszik a gyerekeket a koronavírus-fertőzésre.
Póta György arra figyelmeztet, hogy éppen a vakcinák mellőzése veszélyezteti a gyerekeket. "A koronavírus lezajlásában a védőoltások nem befolyásolnak semmit, fordítva viszont annál inkább"- hangsúlyozta Póta György. A kórokozók ugyanis - legyen szó akár a koronavírusról, akár a tél közeledte miatt másik féltucat járványt kiváltó felső légúti vírusról - mind gyengítik az immunrendszert, ezzel pedig teret engednek az egyébként védőoltással megelőzhető betegségeknek.
A HGYE elnöke azt tanácsolja, hogy minél előbb adassák be a szülők a tavasszal elhalasztott oltásokat, különösen a kanyaró, a mumpsz és bárányhimlő elleni védőoltásokat illetve idén minél többen adassák be az influenza elleni oltást is. Póta György szerint ugyanis egészen biztos, hogy a COVID-19 és influenza kettőse más betegségek kiváltásában nagy szerepet játszhat.
Érdemes lehet a Meningococcus baktérium okozta agyhártyagyulladás két típusa, valamint a hányással és hasmenéssel járó rotavírus-fertőzés ellen is beoltatni a csecsemőket, kisgyerekeket, hiszen ezek a betegségek is komoly járványt okozhatnak egy közösségben. A kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni vakcinát is tanácsos kérni (felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt), a kullancsok ugyanis ősszel a legaktívabbak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések