Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Okozhat függést a fehér zaj a babánál?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. május 17.

Forrás: babaszoba.hu

Az újdonsült szülők szinte bármit megtennének, hogy a baba aludjon éjszaka. Van, aki cumival próbálkozik, van aki a fehér zajra esküszik, amely gyakran a felnőtteknél is működik.

Lehet, hogy a baba túlzottan függ a fehér zajtól? (Fotó: Getty Images)
De van ennek rossz oldala? Függővé válhat a baba a fehér zajtól? Dr. Harvey Karp, gyermekgyógyász, A legboldogabb baba a környéken című szülői útmutató szerzője azt mondta a Rompernek, hogy érdemes átgondolni ezt a kérdést, hiszen mind használunk valami segítséget, ami segít elaludni a babának. - Nagyon sok a zavar a fejekben arra vonatkozóan is, hogy mivel segíthetjük a csecsemőt anélkül, hogy függővé tennénk. A babák gyorsan tanulnak, és elvárják, hogy minden éjszaka ugyanazokat a dolgokat kapják, és már onnantól kezdve bizonyos hangoktól függhetnek, ahogy megszületnek. Ennek az oka, hogy az anyaméhben állandóan egy olyan hangot hallanak, amely olyan hangos, mint egy porszívó. Így a fehér zaj nélkül aludni valójában nagyon zavaró a babának - állítja Karp.
Tehát éppen a fehér zaj nélkül alszanak rosszul a babák? Dr. Karp szerint attól félni, hogy a baba függővé válik a fehér zajtól, olyan, mintha attól tartanánk, hogy egy felnőtt függővé válik az ágyon, párnán alvástól. - Annyira függünk az ágytól, párnáktól, hogy amikor szállodába megyünk, csak olyat választunk, ahol van ágy és párna. Ez tönkreteszi az életünket? Valószínűleg nem. Ha azt mondanák, aludj a földön, hideg padlón, ágy és párna nélkül, valószínűleg képes lennél rá, de nem tetszene. Tehát a babáknak is jobb, ha olyan körülményeket biztosítunk nekik, amelyeket már megszoktak, boldogabbá teszik őket, és segítik az alvást - magyarázta a szakértő.
A függőség és az időtartam szempontjából nézve, hogy mennyi fehér zajra van szüksége a babáknak, Karp a következőt javasolja: - Ne használj egész nap fehér zaj gépet, applikációt, mert a babának szüksége van arra, hogy napi több órán át hallja az otthoni hangokat, zajokat ahhoz, hogy minél több hangot meg tudjon különböztetni.
Emellett figyelni kell a gépek, alkalmazások hangerejét is. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia egy 2014-es tanulmány szerint, melyben 14, csecsemőknek tervezett fehérzaj-gépet teszteltek, mindegyik meghaladta az ajánlott, 15 dB-es zajhatárt. Ez alapján a gyermekorvosok azt javasolják, a gép legalább 2,5 méterre legyen a babától, és a hangereje ne a maximumra legyen állítva.
Ennek tudatában, miszerint a babának nem árt a fehér zaj, már csak a megfelelő gépet vagy alkalmazást kell megtalálni a gyermeked számára!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák