Baba

Okok, amiért fájdalmas lehet a szoptatás

Sokan tapasztalnak fájdalmat a szoptatás időszakában, amely mögött számos ok húzódhat meg. A jó hír az, hogy a fájdalmat a leggyakrabban le lehet győzni.
2020. Augusztus 19.
Okok, amiért fájdalmas lehet a szoptatás (Fotó: Getty Images)

Ha fájdalmat tapasztalsz a szoptatás miatt, érdemes lehet laktációs vagy szoptatási tanácsadó segítségét kérned, orvosodnak jelezned a problémát. De hasznos lehet, ha ismersz néhány okot, amelyek meghúzódhatnak a fájdalom mögött. A Bellybelly.com.au ezen okok közül gyűjtött össze a leggyakoribbakat.

Rossz szoptatási pozíció

Ha a baba nincs jól a mellen, nem tudja megfelelően illeszteni a száját, ez pedig nagyobb valószínűséggel okoz fájdalmat a szoptatásnál. Ha a babának nehézséget jelent a mellre tapadás, az hatással lehet arra, mennyi tejet tud szopizni. Ez növelheti a mell anyatejjel való fájdalmas túltelítődésének, a tejcsatorna elzáródásának és az emlőgyulladás (mastitis) kialakulásának kockázatát, melyek mind okozhatnak mellfájdalmat.

Amíg megtanulod a megfelelő szoptatási pozíciót, a baba helyes mellre helyezését, az eltarthat egy darabig.

A mell túltelítődése

Ha a csecsemő nincs jól mellre helyezve, nem tud rendesen vagy elég gyakran enni, a mell túltelítődhet. Ilyenkor a mell érezhetően duzzadt, kemény tapintású lehet és fájhat.

Kisebesedett mellbimbó

A kisebesedett mellbimbó fő oka szintén a rossz szoptatási helyzet, illetve hogy a baba nem tud megfelelően a mellre tapadni. Előfordulhat az is, hogy a mellbimbó nem kerül elég hátra a baba szájában, és az íny, a szájpadlás kidörzsöli. Ilyenkor is érdemes változtatni a szoptatási helyzeten, és a sebkezelésre is léteznek megoldások – ezekről érdemes egyeztetni a kezelőorvossal.

Kis fehér pötty

Egy gombostűnyi fehér pöttyöt látsz a mellbimbó végén, ami úgy néz ki, mint egy tejjel töltött buborék? Ha ez fájdalommentes, akkor általában nincs szükség kezelésre. De ha fájdalmat okoz, akkor szoptatás előtt próbáld meg nagyjából 5 percig meleg vízben áztatni a mellbimbód, majd finoman dörzsöld meg egy tiszta, puha törülközővel. Ha nem szűnik meg a probléma, érdemes beszélned a kezelőorvosoddal.

Tejcsatorna-elzáródás

Ha kicsi, fájdalmas csomót érzel a melledben, azt okozhatja az elzáródott tejcsatorna. A Bellybelly.com.au azt javasolja, hogy szoptatás előtt tegyél meleg borogatást néhány percre az adott területre, szoptass gyakran, kezdve az érintett mellel, a szoptatás után pedig kezeld hideg borogatással a területet.

Emlőgyulladás (mastitis)

Ha vörös, meleg, érzékeny folt jelenik meg a mellen, az lehet emlőgyulladás, amelyhez gyakran láz, izomfájdalmak, fáradtság is társul. Ezt gyakran okozza elzáródott tejcsatorna, és fertőzéshez is vezethet. Ha mellgyulladásra gyanakszol, fontos orvoshoz fordulni, mert akár antibiotikumos kezelésre is szükség lehet.

Gombás fertőzés

Ha éles, szúró fájdalmat érzel a mellbimbódban szoptatás után, annak a mellbimbó gombás fertőzése is lehet az oka, melyet a Candida albicans élesztőgomba túlszaporodása okozhat. Mivel a mellbimbó kisebesedése, illetve a bakteriális fertőzés is járhat hasonló tünetekkel, a pontos ok kiderítésére érdemes szakember segítségét kérned, hogy ezután megkezdhessétek a megfelelő kezelést.

Rosszul illeszkedő mellszívó

Ha használsz mellszívót, fontos, hogy megfelelő méretű eszközt válassz, mert a rosszul illeszkedő mellszívó is növeli a mellbimbók kisebesedésének kockázatát. Érdemes laktációs tanácsadó segítségét kérned azzal kapcsolatban, milyen eszközt vásárolj.

Amikor a baba harap

Amikor kibújnak a baba fogacskái, az még nem jelenti azt, hogy véget ért a szoptatás. Általában az első alsó metszőfogak bújnak ki először, amelyeket szoptatáskor általában eltakar a baba nyelve. Azonban néhány baba haraphat, amikor rákap a cicire vagy abbahagyja a szopást, ami bizony fájdalmat okozhat.

A szoptatás alatti fájdalom általában mindig kezelhető, ezért ha bármilyen problémát tapasztalsz, kérj bátran segítséget!

Forrás: bellybelly.com.au