Baba

Ők a világ legkisebb koraszülöttjei

Évente 15 millió koraszülött születik világszerte. A terhesség 22. és 24. hete között tartják a koraszülöttek legkorábbi túlélési korát, de ma már ez egyáltalán nem lehetetlen, főként a magas jövedelmű országokban.
2022. Március 29.
Ők a világ legkisebb koraszülöttjei (fotó: Getty Images)

Az életben maradás határának általában a 24. terhességi hetet tekintik. Hihetetlen, de ezek a koraszülött babák átlagosan alig egy kilogrammal jönnek világra. A legkisebb túlélő koraszülött baba még ennél is alacsonyabb súllyal született.

A koraszülött babák túlélési esélye főként, ha a terhesség 28. hete előtt születik nagyban függ attól, hogy alacsony vagy magas jövedelmű országról beszélünk. Az Egyesült Államokban, ahol az újszülöttkori intenzív ellátás hihetetlen fejlett, lehetővé teszi, hogy a legkisebb illetve a legfiatalabb babák is életben maradjanak. A körülmények tehát nagyban meghatározzák a túlélés esélyét.

A világ legkisebb koraszülöttjei

Kwek Yu Xuan

2020. júniusában, 24 hetes terhesen a szingapúri Wong Mei Lingnél sürgősségi császármetszést kellett végrehajtani preeklampszia miatt. Az orvosok arra számítottak, hogy a baba körülbelül 1,5 kilót fog nyomni. Ehelyett a kislány, Kwek Yu Xuan mindössze 213 gramm volt.

A kislány 3 hónapig volt az intenzív újszülött osztályon és több mint 6 kilósan tért haza.Saybie

A mindössze 23 hetes és 3 napos korában, 2018 decemberében született meg Saybie. Mindössze 243 grammal született, akkora volt, mint egy nagy alma. Saybie édesanyjának szintén preeklampsziája volt.

Ma, annak ellenére, hogy korához képest kicsi, Saybie továbbra is jól fejlődik, és kevés ismert orvosi problémája van. Most otthon él a családjával Kaliforniában.Rumaisa Rahman

2004. szeptember 19-én született Rumaisa Rahman és ikertestvére, 25 hetesen és 6 naposan. Születésekor Rumaisa mindössze 244 grammos volt. Rumaisa ikertestvére, több mint kétszer nagyobb volt nála.

Rumaisa és ikertestvére koraszülésre azért került sor, mert az édesanyjuk súlyos preeklampsziában szenvedett. Rumaisa lézeres szemműtéten esett át, és szemüveget visel. Bár kisebb, mint a többi vele egykorú gyermek, a koraszülésnek nincs más hosszú távú hatása.

Melinda Star Guido

2011. augusztus 30-i születésekor Melinda Star Guido lett a második legkisebb baba az Egyesült Államokban és a világ harmadik legkisebb babája. Melinda a 24. héten született, mert édesanyjánál magas vérnyomás alakult ki a terhesség alatt. Születésekor 269 grammos volt.

Melindát műteni kellett: lézeres szemműtéten és szívműtéten is átesett. Melinda 16 hétig volt kórházban, 4,5 kilósan tért haza.Tom

A világ egyik legkisebb életben maradt kisfiúja egy német kisbaba, akit csak Tomnak neveznek, mivel szülei titokban szeretnék tartani kilétét. Tom 2009 júniusában, 25 hetesen jött világra. Súlya 275 gramm volt. Tom azért (is) figyelemre méltó, mert a többi nagyon kicsi túlélő koraszülött baba többsége lány.Madeline Mann

Az 1989-ben született Madeline Mann 26 hetes korában jött a világra. Ma is ő a világ egyik legkisebb túlélő koraszülöttje. Bár születésekor mindössze 280 grammot nyomott, ami akkoriban világrekordnak számított, Madeline egészséges fiatal nő lett, aki főiskolára is járt. Madeline alacsony termetű, szemüveges és asztmás, de koraszülöttségének nincs más hosszú távú következménye.Kenna Moore

Kenna Moore, amikor 2012. január 9-én megszületett, kisebb volt, mint egy üdítős doboz. A 24. héten született az észak-karolinai Charlotte-ban, miután édesanyja magas vérnyomásban és preeklampsziában szenvedett. A kórházban töltött 183 nap után Kenna tápláló- és oxigéncsövekkel mehetett haza, de ma már egy egészséges kislány.

A világ legfiatalabb koraszülöttjei

A fenti csecsemők mind figyelemre méltó eredményeket értek el, és sokuknál nem mutatkozik jelentős fejlődési elmaradás. Fontos megjegyezni, hogy ezek a babák, bár mind nagyon kicsik voltak, 23 hetes terhességgel vagy annál később születtek. Ilyen fiatal korban minden, az anyaméhben töltött plusz nap nagyon értékes, ez segített ezeknek a babáknak abban, hogy kis méretükön túl is megérjenek.James Elgin Gill

James Elgin Gill 1987. május 20-án született az Ontario állambeli Ottawában, 21 hetesen. James olyan korán született, hogy várható volt, hogy születésekor meghal, vagy – ha túléli – súlyos fogyatékkal él. James azonban minden akadályt legyőzött, és egészséges felnőttként él.Amillia Taylor

A miami születésű Amillia Taylor 2006 októberében, alig 22 hetesen született meg. Mivel Amillia mesterséges megtermékenyítéssel (IVF) fogant, terhességi kora pontosan meghatározható. Bár a kórházból való elbocsátásakor oxigénre volt szüksége, ma már egészséges.(Cikk forrása: verywellfamily.com)