Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ödéma császármetszés után

Szerző: Babaszoba.hu

2021. május 12. | Frissítve: 2021. október 14.

Forrás: babaszoba.hu

A legtöbb anya, aki császármetszéssel hozza világra gyermekét, a baba megszületése után ödémát, duzzanatot tapasztal.

Ödéma császármetszés után (fotó: Getty Images)
"Ez annak köszönhető, hogy a terhesség alatt 50%-kal több vért és folyadékot kell szállítani, és a szülés után drámai hormonális változás következik be" - mondja Dr. Sherry Ross, a Providence Saint John's Health Center szülész-nőgyógyásza.
Mindezek az extra folyadékok nem tűnnek el csak úgy a szülés után. Inkább újra eloszlanak a testben, ami duzzanatot, ödémát eredményez. A szülés után tapasztalható ödémásodás tipikus, akár hüvelyi szülés, akár császármetszés volt.
Ha azonban császármetszés történik és a műtét során infúziós folyadékot is kap az anya, akkor a beavatkozás után ez egy kis extra duzzanatot, ödémát eredményezhet.

Ahol az ödémát tapasztalhatod

Ross szerint az ödéma elsősorban a lábaknál jelentkezik, de vannak még területek, ahol a betegek duzzanatra panaszkodnak. Ezek a következők:
- boka
- kezek
- arc
- szeméremtest
Nem szabad jelentős duzzanatnak lennie a császármetszés hegén. Ha a heg duzzanata piros vagy váladék szivárog belőle, akkor orvosnak kell szólni, mivel ez a seb elfertőződésének jele lehet.

Az ödémának néhány hét alatt csökkennie kell

Az ödéma a szülés utáni első héten jellemző, és Ross szerint néhány hét múlva el kell múlnia. "A test kilenc hónap alatt alakult át, így a "normális" állapotba való visszatérés eltarthat egy ideig" - mondja.
Az ödéma, duzzanat, teljesen normális jelenség, és bár természetesen kellemetlen lehet, nem okozhat komoly fájdalmat.
"Ha a duzzanat szimmetrikus, az jó jel" - mondja Ross. Figyeljük az ödémást testrészt. Ha például csak az egyik lábon tapasztaljuk és fájdalom kíséri, akkor orvoshoz kell fordulni, mert ez akár a mélyvénás trombózis jele is lehet, ami a császármetszés után lehetséges szövődmény.

Hogyan lehet csökkenteni a duzzanatot?

A duzzanatot nem lehet egyik napról a másikra eltüntetni. Időre, türelemre van szükség. De van néhány dolog, amivel segítheted, hogy a duzzanat csökkenjen, te pedig jobban érezd magad.

  • Maradj hidratált. Ross megjegyzi, hogy ez különösen fontos, ha szoptatod a babádat. Ha dehidratált vagy, a szervezeted valójában jobban visszatartja a vizet. A folyadékpótlás segíthet abban, hogy a felesleges folyadék gyorsabban távozzon.
  • Ne állj túl sokat, mivel így a folyadék a lábad felé áramlik és duzzanathoz vezethet. Helyette ülj le, és tarts gyakran szüneteket. Ülés közben emeld meg a lábad a szíved szintje fölé, hogy a folyadék egyenletesebben áramoljon az egész testében.
  • Kerüld a sós és feldolgozott élelmiszereket, mivel ezek folyadék-visszatartást eredményezhetnek.
  • Végezz könnyű testmozgást, például sétálj. A szívritmus kis mértékű emelkedése segíthet abban, , hogy a folyadék egy helyen összegyűljön, és ennek következtében megduzzadjon az adott terület.
  • Viselj kényelmes, bő ruházatot.
A a duzzanat a szülés utáni időszak normális része, és el fog múlni.
(Cikk forrása: insider.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések