Baba

Nyugodtabbak a császármetszéssel született gyermekek

Kínai kutatók szerint a császármetszéssel világra segített újszülöttek nyugodtabbak és békésebbek, mint a hüvelyi úton született társaik.
2013. Szeptember 02.

A kutatók szerint a nehéz (fogós vagy vákuumos) szüléssel világra segített gyermekeknek nagyobb valószínűséggel lesz viselkedési zavaruk, mint a császármetszéssel született társaiknak. A közlemény megerősíti azokat a korábbi eredményeket, melyek szerint a műtétes szülések (amelyek a császármetszéstől eltérő módszerűek) megemelik a stresszhormon szintjét, ez pedig a gyermekek fejlődésére is hatással van. Az anyai kérésre végzett császármetszések újszülöttjei között kevesebb a nyugtalan és agresszív gyermek, de kevesebb köztük a figyelemzavaros és az érzelmileg sérült is.

A szakemberek 4190 délkelet-kínai, 4 és 6 év közötti gyermeket vizsgáltak születési módjuk függvényében. A szülőknek kellett jellemezniük gyermekeiket. A fogóval illetve vákuummal született gyermekek majdnem 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek lelki vagy magatartási zavaroktól. A kutatók szerint a magatartási zavarok kapcsolatba hozhatóak a magas kortizolszinttel. A kortizol stressz hatására felszabaduló hormon a szervezetünkben.

Korábbi tanulmányok szerint a köldökzsinórban elektív (azaz előre eltervezett) császármetszés esetén a legalacsonyabb a kortizolszint, ezt követően a második legalacsonyabb értéket spontán hüvelyi szülések esetén mérték. A legmagasabb szinteket műtétes szülések esetén (vákuummal vagy fogóval segített szülések) mérték.

Császármetszés”A kortizolszintek kapcsolatba hozhatóak a gyermekkori pszichés megbetegedésekkel. További vizsgálatokra van még szükség ezen a területen” – nyilatkozta Jianmeng Liu, a pekingi Reproduktív és Gyermek-egészségügyi Intézet Institute professzora. A szakember szerint ez az első olyan vizsgálat, mely az anyai kérésre elvégzett császármetszések a gyermekek viselkedésére való hatásait vizsgálta.

“Kínában is növekszik az előre meghatározott időpontban elvégzett (elektív) császármetszések száma. Érdekes megvizsgálni, hogy ennek milyen hatásai vannak a gyermekek későbbi viselkedésére” – nyilatkozta Philip Steer professzor, a BJOG című szaklap főszerkesztője. Kínában is, mint sok más országban a császármetszések aránya növekszik, ennek egyik fő oka az anyai kérésre végzett császármetszés.

A közlemény a BJOG című szaklapban jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

Forrás: Medipress