Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nyolc óra nyugodt alvás segít a teherbeesésben

Szerző: Babaszoba.hu

2014. július 23. | Frissítve: 2015. november 6.

Forrás: babaszoba.hu

A késő esti, illetve a mesterséges fény kárt tehet a női termékenységben - derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a sötétség lehet a fogantatás sikerének kulcsa.

Az összefüggés magyarázata, hogy a petesejteket védő melatonin hormon ilyen körülmények között termelődik.
"Mindig, amikor éjjel felkapcsoljuk a villanyt, csökken a melatonintermelés" - magyarázta Russel Reiter, a Texasi Egyetem professzora a LiveScience portálnak. A szakember éppen ezért minden, családalapítást tervező nőnek nyolcórányi zavartalan pihenést javasol. A maximális melatonintermeléshez érdemes lekapcsolni a lámpát, és elkerülni az elektronikai eszközök által kibocsátott egyéb fényt is.

"Az éjszakai lámpa fénye inkább vörös vagy sárga legyen, ne pedig fehér vagy kék, mivel ez a két árnyalat összezavarhatja a test belső óráját" - fogalmazott a professzor.

A maximális melatonintermeléshez érdemes lekapcsolni a lámpát (Fotó: Europress)


A Fertility and Sterility című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban az olvasható, hogy a melatonin megvédi a petesejteket a szabad gyököktől, tehát a szervezetben termelődő, oxidatív hatású molekuláktól.

"A sötétség és a fény ciklusának hasonlónak kell lennie egyik napról a másikra, különben összezavarodik a női biológiai óra" - jelentette ki a szakértő, s hozzátette, a várandós kismamáknak is érdemes megfogadniuk az ezzel kapcsolatos tanácsokat. A fénynek való kitettség ugyanis visszaszoríthatja a magzat agyának melatoninszintjét, aminek káros következményei lehetnek a későbbiekben.

"Állatkísérletek igazolják, hogy az anyák fény-sötétség ciklusának zavarai magatartási problémákat okozhatnak majd az újszülötteknél. Feltételezések szerint ennek akár a figyelemhiányos hiperaktivitás zavarhoz vagy az autizmus spektrumzavarhoz is köze lehet" - fejtegette Dr. Reiter.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

Kis lépés a felnőtteknek, nagy lépés a kisbabáknak, avagy az első év mozgásfejlődése (X)

A szülővé válást követően talán még gyorsabban telik az idő, mint előtte - különösen, ha az első évre gondolunk, amikor a kisbabák napról napra egyre látványosabb fejlődést mutatnak.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések