Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nyílt levél elsőszülő anyukákhoz

Szerző: Jaksa Petra

2017. június 9. | Frissítve: 2021. október 31.

Forrás: babaszoba.hu

Egy tapasztalt anyuka nyílt levele minden jövendőbeli sorstársának.

Egy gyermek nevelése a legnagyobb boldogság és kihívás is egyben


Kedves leendő Anya,
Először is gratulálok, belevágtál életed talán legnagyobb vállalkozásába! Kihordani egy kis emberi lényt nem kis feladat, megszülni pedig aztán pláne nem az. Igazi rocksztár vagy! Lehet, hogy most nem így érzed, de a tény, hogy mindezt segítség nélkül képes voltál végigcsinálni megkérdőjelezhetetlenül feljogosít a szuperhős kitüntetésre, nem beszélve a dolog legnehezebb részéről, ami még csak most következik. Fel is kell nevelned ezt a kiszolgáltatott kis manócskát.
Most, hogy anya lettél, akárkivel csak találkozol, egytől egyig kéretlen tanácsokkal fog ellátni. Ez rendkívül idegesítő, amitől ráadásul totálisan alkalmatlannak fogod érezni magad a szerepre. Azonban íme néhány olyan tanács, ami tényleg a segítségedre lesz!
1. 18 fok alatt mindenképp adj sapkát a babára! Ezzel megkíméled magad a kedves öreg nénik "jajszegénygyerekmegfogfázni" tipikus kommenthadjáratától.
2. Kösd magadra a picit, amilyen hamar csak lehet! Különösen nyilvános helyen. Nemcsak nagyon kényelmes így hordozni egy újszülöttet, de a hátad/karod/nyakad is megköszöni majd neked, ha nem az autós hordozóban cipeled ide-oda a gyermeked. Sőt, általában a tömegközlekedési eszközökön is előbb adják át a helyet, ha látják, hogy rád van kötve a babád.
3. Tökéletesítsd a szoptatási technikád az otthonod nyugalmában! Képezd magad igazi Jedi mesterré a témában mielőtt étteremben, autóban vagy egy bevásárlóközpontban próbálkoznál a dologgal. Sok kellemetlen pillanattól kíméled meg magad, ha már rutinosan indulsz útnak.
4. Fogadj el mindent, amit a kórháztól vagy innen-onnan kapsz (termékmintákat, pelenkát, popsikrémet)! Ez mind ingyen van, kezdő anyaként pedig szükséged lesz rájuk.
5. Légy minimalista (amennyire csak lehet)! A bababiznisz óriási, és bizony könnyen beszippanthat a marketingáradat, miszerint nem élet az élet popsitörlőmelegítő nélkül. Pedig de. Egy újszülöttnek néhány alapdolgon kívül nem sok mindenre van szüksége, ezért a legjobb, ha ezeket beszerzed, a többivel pedig vársz, és menetközben majd meglátod, hogy tényleg nélkülözhetetlen-e. Akkor még mindig megveheted. És még valami: hallgasd meg a többi mami tippjeit, de tényleg csak azt tartsd meg/szerezd be, amire valóban szükséged van.
6. Fogadd el az ismerősök/barátok használt babaruha felajánlásait! Essen a választásod egy olyan anyukára, akinek hasonló a stílusa a tiédhez, és kedvesen kérd meg, hogy adja neked a gyereke kinőtt holmijait. Hidd el, egy pici babának nem kell flancos ruhákban járnia, ráadásul egy csomó pénzt megspórolhatsz így.
7. Talán nem így képzelted, de sokat leszel magad alatt a szülés utáni időkben. Ha nincs szülés utáni depressziód, akkor is lesznek olyan napok, amikor csak sírni lesz kedved. Valószínűleg meg sem fogod tudni magyarázni, hogy miért - ettől pedig még nevetségesebben fogod érezni magad.
8. És legfőképpen, amikor már napok óta nem zuhanyoztál (a hajmosásról nem is beszélve), a mosogatóban hegyekben áll a koszos edény, a szennyes pedig már rég betemetett, kérlek, emlékezz az alábbiakra:
Nem vagy egyedül.
Fantasztikus anya vagy.
Üdvözlettel,
Egy édesanya, aki végigcsinálta ugyanezt
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések