Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nyaralj retró módra!

Szerző: Babaszoba.hu

2013. július 2. | Frissítve: 2016. július 12.

Forrás: babaszoba.hu

Nem kell messzire utaznod, hogy jól érezd magad a babával. Élvezd, hogy együtt lehet a család!

Nyaralj retró módra!

Biztosan tapasztaltad már, hogy ha a nyaralásra terelődik a szó, páran nem győzik egymást túllicitálni. Egzotikus úti célok, fejlesztő táborok, programdömping. A XXI. századi szülőkre nagy teherként hárul az állandó kényszer, hogy minél többet és jobbat adjon a gyerekének. Babaangol, babajóga, babazene, és mindezt kötött időrendben, csak nehogy lemaradjon a kicsi. Ugyanez igaz a nyári szünetre is, hiszen sokan még a vakáció ideje alatt sem mernek lazítani.
Pedig a kicsiknek nincs szükségük folyamatos szórakoztatásra, a fejlesztésről ne is beszéljünk. Az egészséges gyerek fejlődik magától is, pláne ha békén hagyják. Amikor a nyaralásotokat szervezed, ne akarj a modern kor elvárásainak megfelelni! Elég csak visszagondolnod a saját gyerekkorodra, és máris tudni fogod, mitől lesz jó a vakáció. Gondolatban lépj vissza az időben, és valósítsd meg mindazt, amitől valamikor te is boldog voltál.

Etessetek kacsákat!

Veronika nem tagadja, hogy ő is a túlbuzgó mamák táborát gyarapította. A hét hónapos Beni életét szinte teljesen betáblázta. Minden szigorú menetrend szerint haladt, még a délutáni séta se csúszhatott fél órát. Az egyik fejlesztő foglalkozáson robbant a bomba, azaz Beni. Iszonyatos bömböléssel jelezte, hogy most semmi kedve se tapsikálni, se énekelni, sőt egyáltalán embereket se szeretne maga körül látni. Szégyenszemre hazakullogtak.
És a Városligetben megtörtént a csoda. A magában szipogó Veronika leült a csónakázótó mellé. Köréjük gyűltek a kacsák, előkerült a gondosan elkészített uzsonna, ami aztán darabokban berepült a vízbe. Beni magánkívül volt a boldogságtól. Veronika innen datálja az "új anyaságot". Azóta a világ legegyszerűbb dolgaival szórakoztatja kisfiát, aki ezt meglepően jól fogadja.

Építsetek homokvárat!

Minden balatoni nyaralás alfája és ómegája a parti homokozás. Engedd te is a gyereket a többiek közé, és hagyd, hogy szabadon szárnyaljon a fantáziája! A kicsik még igénylik, hogy a felnőtt is segítsen, és ez nem is baj, hiszen a földdel való kreatív foglalkozás kváziterápia a túlhajtott idegeknek, a fáradt csontoknak. Éppen ezért alapfelszerelés minden nyaralásra a homokozószett.

Tócsázzatok!

Nyári esőkben minden gyerek a hatalmas tócsákba vágyik, és ez így is van rendjén. Ne hagyjatok ti se ki egyetlen tócsát se! Ahelyett, hogy folyton a felfázáson aggódnál, gondolkodj előre. Ha már kisütött a nap, nyugodtan belemehet mezítláb is, de ha befejezte, azonnal öltöztesd át. Vagy eleve "tócsafelszerelésben" menjetek. Gumicsizma, vízhatlan nadrág, esőkabát. Valószínűleg így sem kerülitek el a teljes átöltözést, de biztosan te is emlékszel: a csizmában néhány perc alatt remekül felmelegedik az esővíz.

Élvezd a semmittevést!

Nem kell mindig meghallani a gyerek unatkozó sirámait. Bizony néha egy kicsit magukra is kell hagyni őket, hogy kreatívan ki tudják találni, mivel játsszanak legközelebb. Sőt, azt is meg kell tanulniuk, hogy a semmittevés is lehet jó! Éppen ezért mutass példát: feküdjetek le a fűbe, és bámuljatok a felhőket!
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák