Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Növekedési ugrás

Szerző: Babaszoba.hu

2016. november 1. | Frissítve: 2021. március 12.

Forrás: babaszoba.hu

Főleg első gyereknél kelt nagy riadalmat, hogy egyszer csak úgy tűnik nem elég a tej a babának. Sokan ilyenkor nyúlnak a tápszer után, pedig erre semmi szükség nem lenne, ha igény szerint szopizhatna a baba.

Növekedési ugrás

Ne törődj az órával!

Ahhoz, hogy ne okozzon pánikot a növekedési ugrással párosuló megnövekedett szopási igény, érdemes tisztázni az igény szerinti szoptatás fogalmát. Az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy a baba minden olyan helyzetben mellre kerül, amikor ő azt igényli, és annyi ideig szopizhat, amennyi ideig szükségét érzi. Nem állja meg a helyét az a nézet, miszerint jól meghatározott időközönként (általában 3 óránkénti), beszabályozott ideig (15-20 perc mellenként) szopizhatna csak a baba.
Több szempontot is érdemes végiggondolni, ha olyan tanácsot kapunk, hogy a baba ritmusát, napirendjét, szopási igényét a szülő szabályozza és ne a baba. Az egyik szempont, hogy mi, felnőttek sem mindig ugyanakkor eszünk és főleg nem azonos mennyiséget.
A másik szempont, hogy a szoptatás a babának nem csupán evés, hanem ivás is (az igény szerint és kizárólag anyatejjel táplált csecsemőnek nincs szüksége nemhogy teára, de még vízre sem!), sőt megnyugvás, fájdalomcsillapítás is. Ebből egyenesen következik, hogy ha megtagadjuk a babától a szoptatás lehetőségét, akkor megfosztjuk valamitől, ami számára biztonságot, kiszámíthatóságot jelent. Végső soron egy a szülőknek kedvező, kiszámítható napirend oltárán áldozzuk fel a biztonságos kötődést, a baba és a mama közötti feltétlen bizalom kialakulásának lehetőségét. Ez nem biztos, hogy hosszútávon megéri.
Nyilvánvaló, hogy minden babának előbb-utóbb kialakul egy természetes ritmusa, napirendje. A növekedési ugrások alkalmával ez a ritmus borul fel és látszólag összevissza alakul, elbizonytalanítva az anyát.
A növekedési ugrások a baba 3 hetes, hathetes, majd három- és hat hónapos korában figyelhetők meg. Ilyenkor arra eszmélhet az anya, hogy a baba sokkal többször kívánkozik mellre és sokkal hosszabb ideig tart egy-egy szopizás. Ebből nagyon sokan arra következtetnek, hogy a babának nem elegendő az anya tejmennyisége, állandóan éhes, tehát tápszerre van szüksége. Ezzel a lépéssel persze véget is ér az igény szerinti szoptatás, sőt nagy valószínűséggel maga a szoptatás is.

Folyamatosan szopizna, és ez teljesen normális

A növekedési ugrás azt jelenti, hogy a babának több és megváltozott összetételű tejre van szüksége. Ez pedig a tejtermelés biológiai törvényeit figyelembe véve csak úgy következhet be, ha szinte állandóan szopizik. Az anya egyszer csak arra lesz figyelmes, hogy a baba óránként-másfél óránként szopizna, egy-egy szopizás időtartama pedig olyan hosszúra nyúlik, hogy szinte (vagy teljesen) összefolynak a szoptatások. Ez akár napi 15 szoptatási alkalmat is jelenthet és természetesen azt is, hogy a baba kevesebbet alszik.
Fontos megérteni, hogy ez teljesen normális, nem kóros folyamat, hiszen a baba így tudja biztosítani a számára szükséges mennyiségű tejet. Hiszen a tej mennyiségének serkentésére a legjobb mód, ha a baba sokat szopik: akkor termelődik több tej, ha azt az üzenetet kapja az anya teste, hogy többet kell termelnie. Nagyon fontos megjegyezni azt is, hogy a baba szükséglete nem korlátozódik csupán a nappalokra, éjszaka ugyanúgy érvényes a jelenség!
Természetesen senki nem állítja azt, hogy az egymásba érő szoptatások nappal és éjjel, nem merítik ki az anyát, nem fáradtságos és főleg első gyerekes anyáknak nem embert próbáló helyzet. Ugyanakkor fontos ilyenkor arra emlékeztetnie magát az anyának, hogy nem tart örökké ez az állapot: a gyakoribb evés hatására néhány napon belül ismét beáll a kereslet-kínálat egyensúlya és minden sokkal kiszámíthatóbb és tervezhetőbb lesz.
A növekedési ugrások során a baba általában nagyot hízik és/vagy nő, esetleg megjelenik valami olyan készség, amit addig nem gyakorolt.
Tehát a legjobb, amit a növekedési ugrások során az anya tehet, hogy aláveti magát a baba igényeinek és rendelkezésére áll, amikor ő azt igényli. Ezzel nem csupán a szoptatást biztosítja hosszútávra, hanem érzelmi megerősítést, szoros kötődést és biztonságot is ad a babának. Ez talán megér néhány nap kialvatlanságot.
Kapcsolódó cikkeink szoptatás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések