Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nincs elég vakcina, sok babánál csúszik az oltás

Szerző: Babaszoba.hu

2017. július 27.

Forrás: 24.hu

Az orvosok szerint nincs elég Pentaxim oltás, a minisztérium szerint azonban nincs ellátási probléma.

Nincs elég védőoltás?

"Nem kaptuk meg a Pentaxim oltást, mert az orvos közölte, országos hiány van az oltóanyagból" - mesélte a 24.hu-nak az esetet az édesanya, akinek csak annyit tett hozzá a doktornő, hogy nézzen vissza egy hónap múlva, remélhetőleg addigra pótolják a készletet.
A minisztérium szerint nincs ellátási probléma.
A Pentaxin oltás kötelező védőoltás, először 2 hónapos korban kell beadatni, majd ezt követi három emlékeztető oltás 3, 4 és 18 hónapos korban. A szamárköhögés, a torokgyík, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás és a gennyes agyhártyagyulladás ellen nyújt védettséget.
Az RTL Híradónak a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke kedden azt nyilatkozta, semmiféle tájékoztatást nem kaptak az illetékes államtitkárságtól az oltóanyaghiányról, amiről ő is elismerte, országos méreteket ölt.
"Ha értesítettek volna minket a hiányról, előre tudtuk volna tervezni az oltási rendet, és most nem kellene hazaküldeni a szülőket a rendelőből" - ezt a 24.hu-nak mondta Póta György, aki nem érti, miért történhetett meg, hogy az állam egy mondattal sem szólt arról, késni fog az oltóanyag.
Egyébként a hiány nem óriási tragédia, volt már rá példa máskor is: előfordult, hogy másfél-két évig nem állt rendelkezésre elég oltóanyag, de megfelelő rákészültséggel és átcsoportosításokkal a kevesebb vakcinával is fenn lehetett tartani az oltási rendet.
Rétvári Bence kiemelte a parlament oldalán kedden megjelent válaszában, hogy nemzetközi felmérések és kutatások, így az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index szerint is első helyen áll Magyarország a csecsemők és kiskorúak átoltottsága tekintetében Európában, gyakorlatilag minden gyermek megkapja a szükséges védőoltásokat.
Az orvosoknak fontos tudniuk, hogy mekkora és mennyi időre kiterjedő hiányra készüljenek, így tudják segíteni egymást és a szülőket - mondta Dr. Póta György a 24.hu-nak, és hangsúlyozta, információ nélkül nem lehet előre tervezni.
Azt is hozzátette, hogy a védőoltás a csecsemő három vagy négy hónapos korában esedékes dózisa csúszhat 1-2 hónappal, nem ideális, de nagy veszélyt nem jelent. A baba az első Pentaxim oltását 2 hónapos korában kapja meg, ezzel alakul ki immunrendszerének alapvédettsége. Ez az első oltás a rendkívül fontos, ezzel "már elvan a szervezet egy ideig". A 3. és 4. hónapban adandó oltás emlékeztető oltás, ha ezek csúsznak valamennyit, nem lesz probléma, de tökéletes védettséghez természetesen szükségesek ezek is.
Póta György nem tudja, mi van a kialakult hiány hátterében, nincsenek információi, csak találgatni tud, hogy szállítási hiba lehet. Azonban olyan oltóanyagról van szó, ami máshonnan beszerezhető, így nem érti, az illetékesek miért nem kerestek más lehetőséget a beszerzésére.
A szakember faramucinak nevezte a kialakult helyzetet. Az új gyermekvédelmi törvénybe ugyanis bekerült, hogy jogilag felelősségre vonható az a szülő, aki nem oltatja be gyerekét a kötelező védőoltásokkal.
A 24.hu megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma is elismerte, hogy a két hónapos korban esedékes oltóanyag esetében hiány alakult ki. Ezt írták a 24.hu-nak: A két hónapos korban esedékes oltóanyag esetében korábban valóban voltak átmeneti ellátási problémák, ami miatt néhány csecsemőnél előfordulhatott pár napos, esetleg hetes csúszás. Ez azonban a csecsemő védettsége szempontjából nem jelent problémát, ahogy az egyes oltások közötti időtartam ilyen mértékű növekedése sem. Az ilyen módon átütemezett, illetve később beadott védőoltás védőhatása változatlan.
Majd hozzátették, hogy az oltóanyaggal kapcsolatos ellátási probléma mára megoldódott. Az érintett szülők forduljanak a járási hivatalok népegészségügyi osztályaihoz, vagy a kormányhivatal népegészségügyi főosztályához, ott minden esetben teljes körű tájékoztatást kapnak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák