Baba

Nincs elég K-vitamin, hiába hozattak be külföldről

Május második felében külföldről hozattak be K-vitamint, de továbbra is hiány van belőle. A K-vitamin nagyon fontos az újszülötteknek.
2019. Június 17.
Nincs elég K-vitamin az újszülötteknek, hiába hozattak be külföldről

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) május második felében ötezer doboz K-vitamint hozatott be külföldről, de így is hiány van belőle.

A K-vitamin a véralvadásban játszik fontos szerepet, hiányában a véralvadási faktorok nem termelődnek kellő mennyiségben, ami életveszélyes vérzésekhez, agyvérzéshez vezethet. Születés után minden baba megkapja a K-vitamin első adagját, ezután csak az anyatejjel táplált babák kapnak havonta egy újabb adagot, az anyatejben ugyanis nincs K-vitamin.

Május közepére Magyarországon kifogytak a készletek, mert az eddigi gyártó nem tudott szállítani. Az OGYÉI honlapján most is olvasható, hogy a hiány oka gyártói probléma, ami október 31-ig oldódhat meg. Az OGYÉi a hiány megoldására ötezer doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte – írja az Index.

Egy háziorvos az Indexnek azt mondta: jól látható, hogy a külföldről rendelt mennyiség nem elegendő, hiszen az OGYÉI májusi közleménye szerint is a hiány kialakulása előtt a gyermekeknél havonta 8 ezer doboz Konakion 2 mg/0,2 ml pediatric oldatos injekció fogyott. Az orvos szerint a most beszerzett 5 ezer doboz nyílegyenesen a kórházaknak megy, hiszen fontos, hogy a gyerekek születésük után rögtön ott kapják meg az első vitaminpótlást (a Konakiont nem injekcióban adják be, az újszülöttek szájon át kapják meg az ampulla tartalmát). Egy dobozban nem egy darab ampulla van, így az 5 ezer doboz az újszülöttek ellátására biztosan elegendő – tette hozzá.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke is megerősítette az Indexnek, hogy a külföldről behozott 5 ezer doboz nem fedezi a szükségletet. “Én konkrétan arról sem kaptam tájékoztatást, hogy a Konakion helyett most mit kellene felírnom receptre, mert nem tudom, milyen más néven szerezték be a K-vitamin” – mondta Póta György a lapnak.

Sem Magyarországon, sem más országban nem ritka, hogy egyes gyógyszerekből átmeneti hiány lép fel. Ennek számos oka lehet. Probléma akkor van, ha nem lehet mással pótolni az adott készítményt.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu