Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nevek, melyeket elutasított a hatóságPopsilyuktól a Büdös Fejig

Szerző: Fodor Marcsi

2011. augusztus 12. | Frissítve: 2016. február 22.

Forrás: babaszoba.hu

A kis Gyimes és Lalikáta csalódott, visszautasított szülei minden bizonnyal irigyen figyelik a babás celebhíreket. Azt a szabadságot, amellyel a hírességek adják bolondos neveiket gyerekeiknek.

Nevek, melyeket elutasított a hatóság

Az irigység nem fog csökkenni attól, amit elárulok: a világ sok országában nemcsak a gazdagok és szépek előjoga a szabad névadás, hanem mindenkié.

Elég nagy botránynak számított a Beckham házaspár névválasztása: legkisebb lányuknak a Seven, azaz "hét" nevet adta (a Harper mellett). Azt a számot, amely amúgy a világ szinte minden kultúrájában szerencsét hoz, és amely - minő véletlen - a focista apuka mezének is a száma. A Daily Mail szavazásra bocsátotta a kérdést: a válaszadók 57 százaléka szörnyűnek találta a kislány nevét, és sajnálkozott rajta, 43 százalékuk viszont szokatlannak, de ötletesnek vélte.
És bármilyen, de tényleg bármilyen nevet adhatnak az emberek a gyerekeiknek. Nincs egy hivatal sem, amely a gyermek védelmét maga előtt lobogtatva korlátok közé szorítaná a szülők zabolátlan fantáziáját.

Számomra évek óta rejtély, vajon kinek jó, hogy Magyarországon a Jennifert csak Dzseniferként lehet anyakönyvezni (valljuk be, ez így nagyon béna, ráadásul a világ más részein csak néznek, ha betűzni kezdjük, mert sehol másutt nem létezik a dzs betű), Nancyt meg Nenszinek erőltetik (szegényke, ha valaha kijut egy angolul beszélő helyre, körberöhögik, amikor majd elmagyarázza, hogy neki nem angolosan kell betűzni a tőrőlmetszett angol nevét). Senki nem tudta még nekem elmagyarázni, hogy miért nem lehet elfogadni, hogy az angol nevek nálunk is népszerűek. Miért kell nekünk kilógni a világból, és a magyar betűzést erőltetni egy nyilvánvalóan nem magyar név esetében? Igen, a világ a globalizáció felé megy, az emberek jönnek-mennek, akkor is, ha a magyar hatóság ezt nem hajlandó meglátni.

Bár a Magyar Tudományos Akadémia azt állítja, hogy csak a gyerek érdekében cselekszik, amikor nem engedélyez bizonyos neveket, és a fő szempontjuk, hogy ne legyen sértő, bántó a név, nehogy csúfolják később a gyereket, szerintem jó pár kellemetlen percet fog okozni a gyereknek, amikor elmagyarázza, hogy ő Justin, de Dzsásztinnak kell írni. És beleolvasnék abba a jegyzőkönyvbe, amelyben megindokolták, miért is méltóságteljes és komoly név a Frodó, az Edizon, a Móka, a Balzsam, a Zejnep vagy a Fácán (mind szabadon anyakönyvezhető), miközben elutasították Tinkát, Csekkát és Dodit.

Persze a szigornak is vannak rajongói - például XVI. Benedek pápa is felemelte a szavát, hogy visszaszorítsa a szabad névadást, és arra inti híveit, hogy régi, hagyományos, keresztény szentek nevei között válogassanak, és hagyják a földrajzi neveket és a gyümölcsneveket meg ott, ahová azok valók. A szabad névadók több helyen is vitáznak a konzervatívokkal. Íme néhány a világ legfurcsább, nem engedélyezett nevei közül.

1) Olaszország:
A gyerek nem lehet Péntek (azaz olaszul Venerdá). Talán az háborította fel a pápát, amikor egy olasz pár Pénteknek akarta nevezni a gyermekét - hivatkozva bizonyos irodalmi hagyományokra, pontosabban Robinson Crusoe híres fekete szolgájára. Miután kérésüket elutasították, jogi útra terelték az ügyet, ám elvesztették a pert, mert ez a név nincs benne a naptárban (amivel amúgy lehet vitatkozni...). A történetnek még nincs vége, a szülők ugyanis elhatározták, hogy következő gyermeküknek a Mercoledá, azaz Szerda nevet akarják adni.

2) Svédország:
Nem anyakönyvezhető a Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. (Igen, ez tényleg egy név lett volna!) Valaki rátenyerelt volna a billentyűzetre? Nem, ez egy név, amelyet 1996-ban szeretett volna a gyerekének adni egy svéd pár. A fura betűkombináció kiejtése Albin (bevallom, fogalmam sincsen, hogyan jön ez össze), és a szülők kifejezetten azért választották, hogy tiltakozzanak a szigorú svéd névadási szabályok ellen. Vagy talán csak abból lett elegük, hogy évek óta hiába kérvényezik a Metallica, az Ikea és a Google neveket.

3) Norvégia:
Ezt a fiút nem hívhatják Menyasszonynak! (norvégül: Gesher) 1998-ban a norvégok börtönbe zártak egy 13 gyermekes anyát (igaz, csak két napra), amiért az illetlen nevet választott újszülött gyermekének, és nem volt hajlandó megfizetni a pénzbírságot, amit ezért róttak ki rá. A nő azt állította, hogy álmában kapott utasítást arra, hogy a héber eredetű Gesher, azaz Menyasszony névre kereszteltesse a fiát, ám a hivatalt ez nem hatotta meg. Lehet, hogy azt hitték, a nagycsaládos anyuka egyszerűen csak kifogyott az ötletekből....

4) Malajzia:
Nem engedélyezték a Büdös Fejet (malájul Chow Tow). Púpos, Bolond, Gonosz - miért akarná valaki, hogy így nevezzék a gyerekét? A maláj hagyományok szerint ezek a csúf nevek megvédik a gyereket az ártó szellemektől. A szülők pedig abban reménykednek, hogy akit így hívnak, az még a gonosznak sem kell. Ám a maláj hatóságok 2006-ban úgy döntöttek, hogy a gyerekek érdekében véget vetnek ennek a szokásnak, és nem engedélyezik ezeket a hagyományos neveket. Így Büdös Fej szülei is kénytelenek voltak valami kellemesebb hangzású nevet keresni újszülöttjüknek.

5) Kína: @ (Igen, névként használnák...)
Ha egymilliárdan laknak egy országban, a nevek viszonylag gyorsan elfogynak. Kínában szinte lehetetlen egyedi, különleges nevet találni, talán ezért gondolta egy szülőpár, hogy a @ tökéletes név lenne újszülött babájuknak, különösen azért, mert ez a jel nagyon hasonlít egy régi kínai jelre, amelynek jelentése: "szeretjük őt". A rendőrség azonban nem osztotta a pár lelkesedését, és visszautasította a pár kérelmét, arra hivatkozva, hogy ez nem kínai jel, márpedig a személyi igazolványban csak azokból álló név kerülhet.

6) Németország: Miatt - ez most fiú- vagy lánynév?
A kérdést a hatóság sem tudta megválaszolni, ezért utasították el a pár kérelmét, hasonlóképp járt Stompie, Woodstock és Grammophon. Németországban a magyarhoz hasonló módon működik a névengedélyezés, és külön állami hivatal foglalkozik a szülők kéréseivel. Bármilyen szabálytisztelők is a németek, néhányan ott is értetlenül állnak a döntés előtt, hiszen nehéz megmagyarázni, miért is engedélyezték ugyanakkor a Speedy, a Lafayette és a Jazz nevet.

7) Japán: Nem lehet Ördög (japánul Akuma)
Japánban a fő szabály, hogy a kiválasztott névnek a szigetországban használt 2232 kandzsi egyikéből kell állnia. Ám nem lehet bármelyik - 1993-ban az Ördögöt például megtiltották, mert a hatóság úgy gondolta, hogy ez a név sértené a gyermek méltóságát és jogait, így kötelezték a szülőket arra, hogy kevésbé démoni nevet válasszanak gyermeküknek. (Akik amúgy két éven át pereskedtek, mert annyira ragaszkodtak volna az ötletükhöz.)

8) Dánia: Nem lehet Anus (Ugye nem kell fordítanom?)
Időnként azért az ember mégis elismeri, hogy jól jön némi kontroll a teljesen idióta szülők felett, és nem csodálkozik azon, hogy a dán hatóság megtiltotta egy párnak, hogy Popsilyuknak nevezze a fiát. Igazán nem mondhatjuk, hogy a dánok szigorúak lennének, az ország lakói hétezer névből választhatnak (ez duplája a magyarnak), és csak a végső esetben avatkoznak be. A Pluto és a Majom például teljesen szabadon adható.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Jöhetnek az Ompolyok és a Dzsesszikák? - Névadási útmutató
 • Ki dönti el, hogy mi legyen a gyerek neve?
 • Milyen nevet válasszak?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Így lehet könnyebb az anyaság első, kihívásokkal teli időszaka (X)

  Kipihent és stresszmentes kisgyermekes anyuka. Hihetetlennek hangzik? Nem az!

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések