Baba

Nemcsak az anyákat érintheti a baby blues

Az újdonsült apukákra is legalább annyira jellemző lehet a szülés utáni szorongás, hangulatzavar és depresszió, mint az anyukákra. A baby blues a szülők minimum egyötödére jellemző.
2016. Február 11.

Az apákat is érintheti a baby blues

A szülés utáni hangulatzavarok pontos okát még nem sikerült kiderítenie a szakembereknek, de a hormonoknak mindenképpen nagy szerepe van ebben. A zavar rizikója magasabb azoknál a pároknál, akiknél nehezebben fogant meg a kisbaba, akik komplikációkkal néztek szembe a várandósság vagy a szülés ideje alatt, akik elveszítették a kisbabájukat, vagy akik gyermekénél komolyabb egészségügyi problémát diagnosztizáltak. Azonban a baby blues és a szülés utáni depresszió teljesen egészséges várandósság és szülés után kialakulhat. A baby blues, illetve a szülés utáni depresszió tünetei közé tartoznak az alvászavarok, a kisbabával szembeni közöny, a félelem, a szorongás, az aggodalmaskodás stb.

A Journal of Affective Disorders című szaklapban megjelent tanulmány szerzői, Dr. Liana Leach vezetésével, 43 különböző kutatás eredményeit vetették össze. Ezek alapján a férfiak 10 százalékát érintheti a szülés környékén, illetve az azt követő első évben a szorongás és a hangulatzavarok. A rizikót növelheti az apa fiatalabb életkora (15-24 év között), az alacsonyabb iskolázottság vagy az anyagi nehézségek. A tünetek közé tartozik a nyugtalanság, az alvászavarok, a fokozott izzadás, az étvágytalanság vagy éppen a szívritmuszavarok.

“Egy kisbaba születése rendkívül nagy változás egy pár életében, és nagyon sok alkalmazkodást igényel. Teljesen normális, hogy valaki ideges, de a hosszú ideig tartó, elhúzódó, a hétköznapi tevékenységeket is megzavaró szorongás mindenképpen komoly probléma” – mondta dr. Leach, aki szerint az egészségügyi szakembereknek az egész családdal kellene foglalkoznia, nemcsak az anyákkal. “A lelki egészségről gyakran megfeledkezünk a várandósság és a gyermekszületés idején, és a férfiak egyébként sem szívesen kérnek segítséget. Ugyanakkor a megfelelő szakmai segítséggel a tünetek intenzitása és időtartama jelentősen csökkenthető.”

Kapcsolódó cikkeink: