Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nemcsak aranyos, hasznos is a babák nyálbuborékfújása

Szerző: Babaszoba.hu

2021. február 13. | Frissítve: 2021. augusztus 11.

Forrás: babaszoba.hu

A babáknak számos imádnivaló, kissé furcsa szokása van - például az, hogy előszeretettel fújnak nyálbuborékokat. Amire bizony megvan a jó okuk.

Miért fújnak nyálbuborékokat a kisbabák? (Fotó: Getty Images)
"A fejlődési mérföldköveket valamennyire eltérő időpontokban érik el a gyerekek, de általában 4 hónapos korától hallhatod annak a hangját, hogy nyelvét kiöltve fúj vagy buborékot fúj" - mondta el Dr. Alison Mitzner gyermekorvos a Romper.com-nak.
A babák 4-7 hónapos koruk körül kezdik felfedezni, mit tudnak tenni a szájukkal, és a nyálbuborékok fújása is ehhez tartozik. Ahogy a Kidshealth.org írja, a baba egyre többet gügyög, és megtanul hangokat utánozni. Ezek a baba korai próbálkozásai a beszédre, és amennyire csak lehet, ebben ösztönözni kell.
Ebben a korban kezdenek el mintázatokat felismerni a beszédben, később megtanulják a nevüket, és az egyes szavakat hozzákapcsolni tárgyakhoz. "A babák gyakran abban a fejlődési fázisban kezdenek buborékokat fújni és nyáladzani, amikor a fogak elkezdenek megjelenni, amikor a száj a figyelmük középpontjába kerül, megalapozva a későbbi beszédet és a szilárd ételek fogyasztását" mondta a Romper.com-nak Dr. Whitney Casares gyermekorvos. A portál szerint a kutatások alapján a legtöbb gyermek első foga 6 hónapos kora körül bújik ki, így a nyálbuborékok fújására fél éves korban lehet számítani vagy korábban.
Amikor a babák látják, hogy szüleik pozitívan reagálnak, tetszésüket fejezik ki az új, buborékfújó képességük miatt, akkor még gyakrabban szeretnék bemutatni nekik. Mitzner szerint először véletlenül, nem szándékosan fújhatják a buborékokat, majd megtetszik nekik, és egyre többet gyakorolják. Érdemes ezt velük együtt tenni, utánozni amit csinálnak, mert ezzel is a hangokat gyakorolják, és tanulják a szájmozgásokat és a finommotoros mozdulatokat.
Hozzátette, hogy ez nemcsak a fizikai fejlődésük szempontjából fontos, hanem a szociális készségek építéséhez is hozzájárul. Ha a buborékfújáskor visszamosolyognak a szülőre, azzal kommunikálnak vele. Kutatások pedig összefüggést találtak a baba és a szülő szociális interakciója és a nyelv fejlődése között.
Tehát általánosságban elmondható, hogy a nyálbuborékok fújása jó jel. Azonban Casares szerint, ha egy baba túlzottan nyáladzik vagy túl sok buborékot fúj, bármilyen légzési nehézsége van, vagy úgy tűnik, hogy fullad, azonnal sürgősségi ellátásra van szüksége.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések