Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem tudom táplálni!

Szerző: Bellér Ágnes

2004. február 5. | Frissítve: 2016. június 19.

Forrás: Anyák Lapja

Az anyatej a legjobb étek a babatestnek, a szoptatás pedig a legnagyszerűbb táplálék az anyai léleknek is. Nem lehet eléggé örülni annak, hogy mind több édesanya fedezi föl: az anyatejet és a szoptatás intimitását nem helyettesítheti semmi.

Nem tudom táplálni!

Éppen a nehéz helyzetekben jelenthet a szoptatás új reményt, és nyújthat vigaszt. Amikor a kismama azzal szembesül, hogy babája koraszülött, vagy súlyosabb esetekben fogyatékosan jött a világra, tudni kell azt is, hogy ilyenkor még nagyobb szüksége van az anyai szeretetre, törődésre, amelynek egyik fontos cselekedete a szoptatás.
De ilyen esetekben sokszor nem is olyan könnyű feladat ez.
A szoptatás éppen a nehéz helyzetekben hozhatja létre azt az erős kötődést gyermek és anya között, amely segíthet feloldani az aggódás miatti stresszt.
A kényszerű elválás - koraszülés vagy más okok miatt - nem jelenti azt, hogy a szoptatásról is le kell mondani.
Az akut krízishelyzetek után a szoptatás közel hozza a gyermeket az anyához, mindketten vigasztalást találnak ebben, és az események visszatérnek a megszokott kerékvágásba.

A tej fejése

Ha túl nagy a stressz, előfordulhat - mint ahogyan levélírónk is jelezte -, hogy a tej elapad.
Fontos, hogy a kismama ne essen kétségbe, amikor az újszülöttnek bármilyen okból intenzív orvosi kezelésre van szüksége.
Bízzon az orvosaiban, és készüljön fel arra, hogy a kisbabának szüksége van az anyatejre, még akkor is, ha bizonytalanabb a jövő!
Az édesanya teje orvosság a babának, s ez semmi mással nem helyettesíthető.
A legjobb, ha a szülés után - amikor nem kaphatja meg a csecsemőt, s nem ölelheti a mellére - elkezd fejni, még akkor is, ha fáradtnak, kimerültnek érzi magát.
Naponta legalább nyolcszor fejjen, legalább 15-20 percig. Ezzel a módszerrel biztosítja, hogy a tejképződés megfelelően beinduljon, függetlenül attól, hogy akkor éppen nem tud szoptatni.
A fejés kedvező mellékhatása az is, hogy a felszabaduló szoptatási hormonok fokozzák az anya toleranciaképességét, amire a nehéz helyzetekben igazán nagy szüksége van.
Ha hosszabb kórházi tartózkodásra kell számítania, akkor se hagyja abba a fejést, és az anyatej megfelelő tárolásáról is gondoskodjék.
Nem kell megijedni, ha ilyenkor pár hét után a fejhető tej mennyisége kicsit kevesebb lesz.
Intenzívebb fejéssel ismét elérheti a kívánt mennyiséget.

Koraszülött kisbabák

Sajnos sok a koraszülött kisbaba. Ellátásuk akadályt gördít abban, hogy az édesanya a nap során időről időre aktív testi közelségbe kerülhessen csecsemőjével. Mint már említettük, ilyenkor sem szabad a kismamának depresszióba esnie. Gondoljon arra, hogy a tej fejésével nagyon fontos, egyedülálló tápanyagot biztosít csecsemőjének, amikor majd ismét a karjaiba veheti. Az előtej, az úgynevezett kolosztrum a koraszülött babák esetében ugyanis még több ellenanyagot tartalmaz, mint az időre született kisbabáknál.
A koraszülöttek táplálására többféle technika létezik. Például szonda segítségével juttatják a lefejt anyatejet a kicsi szervezetébe. Ez történhet úgy is, hogy "kengurumódszerrel" a baba a kismama melléhez simul, de miután még gyenge a szopáshoz, a szonda segítségével táplálják.
Ez a módszer arra is nagyon alkalmas, hogy a csecsemő az anyamell közelében lassan nyalogatni kezdi azt, ismerkedik vele - ami még akkor is jó, ha a mellből éppen akkor "nem jön semmi". Később - ha már kicsit megerősödött a baba, de még a hosszabb szopásra nem képes - a fejés előtti pár cseppet már kaphatja közvetlenül a mellből is, mielőtt a szondát használnánk. S ahogyan javul az állapota, egyre többször fordul a mell felé, s elfelejti, hogy másféleképpen is lehet táplálkozni.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések